8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Πολωνία: Θα γίνουμε ο οικονομικός κόμβος της Ουκρανίας

Πολωνία: Θα γίνουμε ο οικονομικός κόμβος της Ουκρανίας
αρχείου
AP

Η Πολωνία επιδιώκει να λάβει οικονομική ώθηση από τις συμφωνίες για να βοηθήσει την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας την Τετάρτη, καθώς εγκαινίασε προσωρινές κατοικίες που χρηματοδοτήθηκαν και χτίστηκαν από τη Βαρσοβία σε μια πόλη που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η χώρα πρόκειται να επωφεληθεί από πιθανές συμφωνίες για την επανεξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τη βοήθεια της Ουκρανίας στην ανοικοδόμηση των υποδομών της και την εισαγωγή ενέργειας από τη γειτονική της χώρα.

Πιστός σύμμαχος του Κιέβου, η Πολωνία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς υποστηρικτές του από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η βοήθεια της Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει την οικονομία της Πολωνίας. «Σήμερα ετοιμάζουμε αρκετές συμφωνίες μεταξύ συγκεκριμένων υπουργείων, που θα βοηθήσουν την Ουκρανία και θα δώσουν στην Πολωνία οικονομική ώθηση», είπε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Μποροντιάνκα κοντά στο Κίεβο.

«Για παράδειγμα, πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών», είπε, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα μπορούσε να γίνει οικονομικός κόμβος για την Ουκρανία. Οι σιδηρόδρομοι της Πολωνίας πρόκειται να επωφεληθούν από τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στα λιμάνια της Βαλτικής.

Με τη Ρωσία να ελέγχει ή να αποκλείει ουσιαστικά τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία έχουν σταματήσει από την έναρξη της εισβολής, ενώ η Μόσχα απέδωσε στις δυτικές κυρώσεις για διακοπή των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο υποδομών της Πολωνίας θα συμμετάσχει σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα στην Ουκρανία, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας εργάζονται επίσης για το κλείσιμο συμφωνιών.

«Οι πολωνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση στην Ουκρανία, αλλά πρώτα πρέπει να ελευθερώσουμε την Ουκρανία», τόνισε .

Το Κίεβο και η Βαρσοβία συζητούσαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, οι οποίες θα υποστήριζαν τη σταθερότητα του πολωνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να επωφεληθεί από τον συγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προμηθεύουν ήδη εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων καλωδίων και μετασχηματιστών για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές της Ουκρανίας που επλήγησαν από τον πόλεμο. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον βομβαρδισμό τοπικών διυλιστηρίων, η Πολωνία βοήθησε την Ουκρανία παρέχοντας καύσιμα κινητήρων δωρεάν. Τώρα, το κορυφαίο διυλιστήριο της χώρας PKN Orlen πουλά καύσιμα στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Κλίματος, Άννα Μόσκουα.

Πηγή: Reuters