Ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου είναι οι κερδισμένοι των δύο διατάξεων που περιλαμβάνονται στο mini φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι μεν πρώτοι θα διαπιστώσουν τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ από 10 έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, οι δε δεύτεροι από τη σειρά ευεργετημάτων που τους διευκολύνουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 20 ευρώ από 30 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση και μειωμένο επιτόκιο στο 3% από 5%. Το μειωμένο επιτόκιο θα επωφεληθούν και οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ιδιαίτερα σημαντικό στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ότι σταματούν οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά για όσους ενταθούν σε αυτή. Δηλαδή το κράτος δεν θα τους δεσμεύει τους λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να τους διευκολύνει δημιουργώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα είτε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις, είτε για να μπορέσει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Για όσους οι λογαριασμοί είναι ήδη δεσμευμένοι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στο ξεμπλοκάρισμα τους. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν κατασχεθεί δεν επιστρέφονται τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει :

120 δόσεις για τις Επιχειρήσεις

Μείωση προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλεγούν. Όσες λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η μείωση των προσαυξήσεων

- Σε 2 έως 4 δόσεις έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων

- Σε 5 έως 12 δόσεις έκπτωση 85%

-Σε 13 έως 24 δόσεις έκπτωση 80% και

- Σε 25 έως 36 δόσεις έκπτωση 75%.

Όσοι αποφασίσουν την πληρωμή των οφειλών σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση που θα φθάνει κατ΄ ανώτατο όριο το 45%. Όσοι δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10%

Όσες επιχειρήσεις  προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης που έχουν επιλέξει θα τους χορηγείται  ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.   

Τι προβλέπει η ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

-Ελάχιστη μηνιαία δόση η οποία μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

- Μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

-Παγώνουν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα.

-Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά την 31.12.2018.

-Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

ΕΝΦΙΑ

Με βάση τη νέα διάταξη ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά:

-30% για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ (σ.σ. η ίδια μείωση προβλέπονταν και με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ),

- 27% για αξία περιούσιες από 60.000 – 70.000 ευρώ

- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας 70.000 – 80.000 ευρώ.

- 20% για τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 80.000 ευρώ και έως 1.000.000 ευρώ

- 10% για του φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ.

 Η  πληρωμή και του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020.