7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Ποια έργα τροφοδοτούν το ανεκτέλεστο-μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ποια έργα τροφοδοτούν το ανεκτέλεστο-μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε πρωταθλητή των κατασκευών αναδεικνύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της οποίας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων τοποθετείται σε 2,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά αυτό των υπολοίπων παικτών. Εάν, δε, ληφθούν υπόψη οι προς υπογραφή συμβάσεις, ο όμιλος, με τη διαφοροποιημένη δραστηριότητα σε ενέργεια και παραχωρήσεις, εμφανίζει ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστο, του οποίου η αξία τοποθετείται σε 4,5 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό, σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα 6,5 δισ. ευρώ, προμηνύει ακόμη καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με αυτές του πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε, χθες, η εισηγμένη.

Τα νέα έργα που τροφοδοτούν το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνουν την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων της στο κοινό σχήμα της εισηγμένης και της Egis Projects (25%), που έχει καταθέσει προσφορά της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Σημαντική συμβολή έχει και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται, τις επόμενες ημέρες, η οριστικοποίηση της τελικής μορφής της κοινοπραξίας.

Ευρύτερα, στις κατασκευές ο όμιλος διαβλέπει προοπτικές λόγω και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις για να ενταχθούν στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων τα μεγάλα έργα των υποδομών, τα οποία ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, “εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα εκτιμάται ότι θα εκτελεστούν από τον όμιλο” όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ενέργεια

Εκτός από τα παραπάνω projects, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου περιλαμβάνει, μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, νέας γενιάς επενδύσεων που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης. Οι επενδυτικοί τομείς περιλαμβάνουν:

- τα αιολικά πάρκα όπου η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.

- τα φωτοβολταϊκά Πάρκα όπου η συνολική ισχύς των φ/β που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

- έργα αποθήκευσης, με το επενδυτικό πλάνο του ομίλου στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι.

- Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα. Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζονται πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Πρόκειται για νέα έργα με συνολική ισχύ περίπου 7GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Επίσης, στις παραχωρήσεις η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνει το αποτύπωμά της μετά την επικράτησή της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με το συγκεκριμένο τομέα να περιλαμβάνει τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται αρχές του 2021. Η εισηγμένη αναμένεται να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων -ΣΔΙΤ, καθώς συμμετέχει σε σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως αυτά για τις νέες μονάδες απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.