Πληρώνει το ΔΝΤ αλλά δεν θα απαλλαγεί από τους τριμηνιαίους ελέγχους του

Πληρώνει το ΔΝΤ αλλά δεν θα απαλλαγεί από τους τριμηνιαίους ελέγχους του

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού να λέγεται και μάλιστα επισήμως, ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «συμφώνησε» και «έπεισε» την διοίκηση του ΔΝΤ να αποπληρώσει πρόωρα ένα μέρος των οφειλών του.

Όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό που προσπάθησε η ελληνική αποστολή στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ -και προφανώς απέτυχε- είναι «να βγάλει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα».   

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος - μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές - αφού η επόμενη κυβέρνηση πληρώσει μία ακόμη υπερδόση της τάξης των 2 δις Ευρώ και εφόσον το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης θεωρηθεί και αξιολογηθεί από το ΔΝΤ ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα πλήρους εξόφλησης του.

Η Ελλάδα -το καλοκαίρι του 2015 με τον «γενναίο» Βαρουφάκη- ήταν η πρώτη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που αθέτησε πληρωμές δανείων που πήρε. Επομένως η Ελλάδα, στους καταλόγους του ΔΝΤ, ανήκει ακόμη σε εκείνη την κατηγορία των «αφερέγγυων» οικονομιών που χρειάζονται προσεκτική εποπτεία και έλεγχο.

Χθες, στην Ουάσιγκτον ουδεμία τεχνική λεπτομέρεια συμφωνήθηκε. Το θέμα θα κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα. Τα 3,7 δις. ευρώ από τα 9,7 δισ. που χρωστά η χώρα συνολικά στο ΔΝΤ, θα καταβληθούν αφού η Ελλάδα στείλει σχετική επιστολή στην Ουάσιγκτον, αφού δοθεί επισήμως έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Εurogroup.

Πρώτα απ΄όλα, η Ελλάδα  πρέπει να εισπράξει τα 973 εκατ. Ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα γίνει  αρχές Μαΐου, αφού πρώτα το θέμα αυτό συζητηθεί και εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Βασική προϋπόθεση για να δοθεί η έγκριση εκταμίευσης των χρημάτων αυτών (973 εκ. €)προς την Ελλάδα είναι να διαβεβαιώσουν οι πολιτικές ηγεσίες τους βουλευτές τους ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως επόπτης του Ελληνικού Μεταμνημονιακού Προγράμματος.

Με αυτή και μόνον την προϋπόθεση, δηλαδή την παραμονή του ΔΝΤ ως επόπτη, θα εγκριθεί και η παραίτηση προτεραιότητας των Ευρωπαίων δανειστών έναντι του ΔΝΤ. Θα δεχθούν δηλαδή να πληρώσει η Ελλάδα ένα μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ για να μειώσει κατά 150-200 εκατ. Ευρώ ετησίως, το κόστος δανεισμού της, αλλά και δεν θα διεκδικήσουν -όπως δικαιούνται- ταυτόχρονη ισόποση αποπληρωμή των δικών τους δανείων.

Ακόμη και μετά την μερική πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δις Ευρώ, με το υψηλό επιτόκιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρωστά στο ΔΝΤ ποσό που είναι υψηλότερο από το 200% των χρημάτων που δικαιούται να δανείζεται από το ταμείο, δηλαδή ποσό διπλάσιο των SDR. Tα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR) είναι μια λογιστική μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1,8 δις Ευρώ... 

Αλλά και πάλι, ακόμη κι αν ο ελληνικός δανεισμός από το ΔΝΤ πέσει κάτω από συγκεκριμένο όριο, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της διοίκησης του Ταμείου ότι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη χώρα...