Πλάνο τριετίας, κρατικοποίηση και νέα αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ από την Attica Bank

Πλάνο τριετίας, κρατικοποίηση και νέα αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ από την Attica Bank

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος από σήμερα για την κρατικοποίηση της Attica Bank προκειμένου να προχωρήσει σε βήματα εξυγίανσης και εξεύρευσης στρατηγικού επενδυτή, αρχικά μέσω της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία και στη συνέχεια με την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 300 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους για την πιστωτική επέκταση κατά 2,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η τράπεζα την τριετία 2021-2023 όπως ανακοίνωσε η διοίκηση.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων βρίσκεται σε εξέλιξη και καλείται μεταξύ άλλων να αποφασίσει αρχικά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 85 εκατ. ευρώ με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Νωρίτερα εκ μέρους της διοίκησης εστάλη το μήνυμα ότι η Attica Bank οδεύει προς πλήρη μηδενισμό των κόκκινων δανείων (1%).

Στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται η εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου να αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής για πέντε έτη. Το κεφάλαιο μπορεί να αυξάνεται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, έως και τρεις φορές το σημερινό καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Πριν την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου έως 300 εκατ. ευρώ που τοποθετείται για το Φθινόπωρο και περιλαμβάνει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, η τραπεζα θα κάνει χρήση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία που θα αποτελέσει βήμα για την κρατικοποίησή της, με το δημόσιο να τοποθετεί περί τα 150 εκατ. ευρώ για να καλύψει το DTC.