Όταν τα τρόφιμα συνάντησαν το... blockchain!

Όταν τα τρόφιμα συνάντησαν το... blockchain!

Τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών εργαλείων στην αύξηση των εσόδων και τον εξορθολογισμό του κόστους φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί ο κλάδος των τροφίμων, ο οποίος σταδιακά υιοθετεί στον τρόπο λειτουργίας του το Blockchain.

Έρευνες αναφέρουν ότι το 20% των δέκα κορυφαίων - βάση εσόδων - αλυσίδων ειδών παντοπωλείου, παγκοσμίως, θα χρησιμοποιεί, μέχρι το 2025 την εν λόγω τεχνολογία στον τομέα της ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Gartner, εταιρεία που εξειδικεύεται στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της διεξαγωγής ερευνών πάνω στην επιχειρηματικότητα, παρατηρείται μια στροφή του κλάδου των τροφίμων στην υψηλή τεχνολογία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η φρεσκάδα των αγαθών που φτάνουν στο τραπέζι του τελικού καταναλωτή.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι λιανοπωλητές τροφίμων, που μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τελικά την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν γίνει περισσότερο υποψιασμένοι και απαιτητικοί και έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία.

Στην πράξη το Blockchain μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας τον εντοπισμό των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε μια παρτίδα ανάκλησης καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας των προμηθειών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, ο έλεγχος της ποιότητας, της φρεσκάδας και της θερμοκρασίας των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους, είναι καταλυτικής σημασίας για μια επιχείρηση τροφίμων που σέβεται τον εαυτό της και επενδύει στην εταιρική της φήμη.

Μεταξύ των πολυεθνικών κολοσσών που έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του digital transformation, είναι και η Walmart, η οποία απαιτεί από τους προμηθευτές φυλλωδών λαχανικών να εφαρμόσουν ένα σύστημα εντοπισμού του αγροκτήματος από το οποίο προέρχεται ένα προϊόν βασισμένο σε  Blockchain. Εκτός όμως από τη Walmart και άλλα παγκόσμια brands του κλάδου των τροφίμων, όπως η Unilever και η Nestle, χρησιμοποιούν το Blockchain για την ανίχνευση ακατάλληλων προϊόντων.

Το πόσο σοβαρά παίρνουν οι επιχειρήσεις την τεχνολογία του blockchain υπογραμμίζεται και σε ξεχωριστή έρευνα της pwc, στην οποία αναφέρεται πως το 84% των συμμετεχόντων, σε δείγμα 600 στελεχών από 15 χώρες, δήλωσαν πως έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες δράσεις αξιοποίησης της τεχνολογίας Blockchain, με ένα 15% να επισημαίνει πως έχει προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή.

Το 1/4 των στελεχών κάνει λόγο για πιλοτικά προγράμματα αξιοποίησης της τεχνολογίας Blockchain που βρίσκονται σε εξέλιξη (10%) ή σε πλήρη εφαρμογή (15%). Τουλάχιστον το 1/3 των στελεχών (32%) έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη έργων, ενώ το 1/5 (20%) βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας.

Τη “χρυσή” τριάδα των χωρών που θεωρούνται προηγμένες σε θέματα blockchain συνθέτουν οι ΗΠΑ (29%), η Κίνα (18%) και η Αυστραλία (7%). Κατάταξη η οποία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, αναμένεται να αλλάξει, καθώς εκτιμούν ότι η ασιατική υπερδύναμη θα πάρει ηνία από τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια ανεβάζοντας σημαντικά το ποσοστό της.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην αξιοποίηση του Blockchain έχουν την πρωτοκαθεδρία, με την Ενέργεια, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, την Υγεία και τη Βιομηχανία να κερδίζουν σταδιακά έδαφος.