Χρήστος Σταϊκούρας: «Ως την άλλη Παρασκευή το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας»

«Ως την άλλη Παρασκευή το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας»

Έως την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου, όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε νέο κύκλο παρεμβάσεων στην οικονομία, ο οποίος θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘέμαFM, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της α' κατοικίας θα έχουν χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ αναφορικά με τον νέο κύκλο παρεμβάσεων που θα στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργούν θα περιλαμβάνονται η επιστρεπτέα προκαταβολή και η πληρωμή τόκων ενήμερων δανείων Μαΐου - Ιουνίου,  χωρίς τα χαρακτηριστικά των οριζόντιων παρεμβάσεων του α' κύκλου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προϋπόθεση θα είναι να παραμείνει στο τέλος του έτους ο ίδιος αριθμός των εργαζομένων με αυτόν πριν την κρίση. Ενώ, το επίδομα των 800 ευρώ θα δίδεται ποσοστιαία ανάλογα με το διάστημα που θα είναι κλειστή μια επιχείρηση.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει και θα αποφύγει την προσφυγή στο "μαξιλάρι" των 15,7 δισ. ευρώ», που είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον ESM και προανήγγειλε εκ νέου ρυθμίσεις για τις οφειλές, οι οποίες σήμερα έχουν ανασταλεί και θα έχουν συσσωρευθεί μετά την κρίση.

Ερωτηθείς για την έκθεση του οίκου Fitch, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «η ανάγνωση που κάνουμε δεν είναι αρνητική» και εκτίμησε πως οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις αναφορές, ενώ δεν προκύπτει ότι επηρεάζεται η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Για το εάν θα υπάρξει νέα προσφυγή στις αγορές (με έκδοση 10ετούς ομολόγου), ανέφερε ότι «η χώρα θέλει γενικώς να έχει επαφή και επικοινωνία με τις αγορές. Θα υπάρξει αυτή η επαφή όταν βοηθήσουν οι συνθήκες. Δεν υπάρχει πρεμούρα».

Τέλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Οικομικών επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα των χωρών του Νότου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας (προσδιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 1,5 τρισ. ευρώ), πρωτίστως μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Διότι, όπως πρόσθεσε, «τα δάνεια αυξάνουν το χρέος και οι χώρες του Νότου έχουν υψηλό χρέος». Τόνισε δε, ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμα:

Τρίμηνη παράταση για την προστασία α' κατοικίας διεκδικεί η κυβέρνηση