7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Optima Bank: Τιμή στόχος για την Motor Oil τα 18 ευρώ - Περιθώρια ανόδου 25,8%

Optima Bank: Τιμή στόχος για την Motor Oil τα 18 ευρώ - Περιθώρια ανόδου 25,8%

Την ισχυρή θέση που κατέχει η Motor Oil προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη της ζήτησης αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Optima Bank, αναβαθμίζοντας την τιμή στόχο για τη μετοχή του ομίλου στα 18 ευρώ με περιθώρια ανόδου δηλαδή 25,8%, με σύσταση buy.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Optima επισημαίνουν τους τέσσερις πυλώνες διατήρησης μακροπρόθεσμων μελλοντικών ταμειακών ροών, όπως έχουν τεθεί από τη διοίκηση της εταιρείας:

1. Συνεχής βελτίωση των δραστηριοτήτων διύλισης και επέκταση του εύρους προϊόντων

2. Επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και προσαρμογή του δικτύου στις νέες πελατειακές ανάγκες και τεχνολογίες

3. Επενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

4. Επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και υδρογόνο

Σε αυτά τα πλαίσια, έκθεση επισημαίνει ότι η επένδυση της Motor Oil ύψους 300 εκατ. ευρώ στο project αναβάθμισης διυλιστηρίων εκτιμάται ότι θα προσθέσει περίπου 70 εκατ. ευρώ στα EBITDA, την ώρα που η εταιρεία έχει επιταχύνει τον επενδυτικό σχεδιασμό της σε ΑΠΕ δημιουργώντας σε πρώτη φάση EBITDA ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ανακοινώσει την από κοινού επένδυση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 877 MW.

Παράλληλα, η ζήτηση για πετρέλαιο επιστρέφει σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο για ανάκαμψη του τομέα διύλισης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές δραστηριότητας της Motor Oil στην παρούσα φάση φαίνεται να οδηγούν σε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 1 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2025, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει την πολιτική διανομής μερισμάτων, να μειώσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει νέα projects.

Έτσι, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι συνολικά η Motor Oil συνιστά μια στιβαρή επενδυτική ευκαιρία, συνδυάζοντας υψηλές ταμειακές ροές με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στο αναδυόμενο νέο ενεργειακό πεδίο.

Για το 2021 αναμένουν τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου να διαμορφωθούν στα 407 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 43% σε ετήσια βάση, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από διπλάσια, στα 155 εκατ. ευρώ.

Ακόμα καλύτερη είναι όμως η πορεία που βλέπουν οι αναλυτές της Optima για τη συνέχεια, καθώς αναμένεται άλμα των προσαρμοσμένων EBITDA για το 2022 κατά 28% και κατά 30% το 2023, στα 523 εκατ. ευρώ και 677 εκατ. αντίστοιχα, την ώρα που τα προσαρμοσμένα κέρδη θα εκτιναχθούν κατά 40% το 2022 και κατά 52% το 2023 στα 217 εκατ. ευρώ και 330 εκατ.