Οι «σωματοφύλακες» της ανάκαμψης

Οι «σωματοφύλακες» της ανάκαμψης

Με βλέμμα στραμμένο στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ο χθεσινός μίνι ανασχηματισμός. Οι αναβαθμίσεις υφυπουργών και η είσοδος των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων έγινε περισσότερο με στόχο την δημιουργία της νέας επιτελικής υποδομής που εργαστεί για την αξιοποίηση του ταμείου Ανάκαμψης, και λιγότερο για την κάλυψη κενών θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πρωθυπουργός, όπως και το επιτελείο του, γνωρίζουν πολύ καλά ότι, μετά την μερική ανάσχεση του κινδύνου εξ ανατολών αλλά και της πανδημίας (παρά την τελευταία έξαρση που σημειώθηκε), το στοίχημα που θα τεθεί αργά ή γρήγορα, είναι η προστασία του ατομικού εισοδήματος και η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ανασχηματισμός έγινε την επομένη της παρουσίασης της ενδιάμεσης έκθεσης Πισσαρίδη, στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία, θεωρώντας την ως την «Λευκή Βίβλο» για την αναγέννηση -και όχι μόνον την ανάκαμψη- της Ελληνικής οικονομίας.

Αν και το τελικό οργανωτικό σχήμα διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 72 δις. ευρώ, θα υποστεί αρκετές μεταβολές μέχρι, η βασική ομάδα που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό (Θ. Σκυλακάκης, Α. Σκέτσος, Δ. Σκάλκος, Μ. Αργυρού και Α. Πατέλης), είναι σίγουρο ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς που θα συμβάλλουν στο έργο τους. Η έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν αναμφίβολα ο Πάνος Τσακλόγλου, που ανέλαβε την θέση του υφυπουργού Εργασίας. 

Η τοποθέτηση του στη νέα κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με την έκθεση Πισσαρίδη. Ο κ. Τσακλόγλου ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης και θεωρείται ότι πολλά σημεία της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσιάστηκε χθες, σε θέματα κοινωνικής συνοχής, άμβλυνσης των οικονομικών και εργασιακών ανισοτήτων, έχουν τον ίδιο ως αφετηρία. 

Η τοποθέτησή του κεντροαριστερού, όπως χαρακτηρίζεται ο νέος υφυπουργός Εργασίας, μπορεί να ξένισε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης της ΝΔ, αλλά ο ίδιος φέρει περισσότερο την σφραγίδα του τεχνοκράτη, παρά του πολιτικού ή/και κομματικού σωλήνα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, ο καθηγητής του ΟΠΑ Π. Τσακλόγλου, έχει διατελέσει σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

Η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη ήταν περισσότερο αναμενόμενη. Ειδικά μετά τον ορισμό του ως επικεφαλής της ομάδας διοίκησης/διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβερνητική αναβάθμιση ήταν περίπου βέβαιη. Ο ίδιος, ως υφυπουργός Οικονομικών και έχοντας στην εποπτεία του τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αποδείχθηκε ένας ήπιων τόνων πολιτικός που προσπάθησε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο καλύτερα τη δουλειά του, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε στα δημόσια έσοδα/εξοδα η πανδημία τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σκυλακάκης, ως επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ πιθανόν τους επόμενους μήνες να μετονομαστεί στον «κ. 72 δισ.» ή στον «έλληνα Delors».

Τέλος, δεν ήταν τυχαία η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σε αν. υπουργό Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ταμείου Ανάκαμψης κι εκεί ο Πρωθυπουργός χρειάζεται έναν έμπιστο να παρακολουθήσει τον χορό των δισεκατομμυρίων που πρόκειται να ακολουθήσει. Και ο Νίκος Παπαθανάσης, ως ένας άνθρωπος που του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, θεωρείται ο πλέον κατάλληλος.

Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι τρεις, είναι άνθρωποι που ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν απασχολήσει αρνητικά τη κοινή γνώμη, θεωρούνται περισσότερο τεχνοκράτες και λιγότερο πολιτικοί (με την παλιά έννοια του όρου). Επίσης κανένας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για την επάρκειά τους, την κατάρτισή τους και τα τεχνοκρατικά τους εφόδια, όπως επίσης και το θετικό πρόσημο που έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα συνεισφέροντας στη κοινωνία.

Η προαναφερόμενοι θα πλαισιωθούν από μια σειρά 40αρηδων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης, οι οποίοι τραβήξουν το «κουπί» της δημιουργίας και λειτουργίας των προγραμμάτων που θα απορροφήσουν τα 72 δις. του ταμείου ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών, οι ειδικοί γραμματείς Νίκη Δανδόλου και Γεωργίου Ζερβού. Η πρώτη θα αναλάβει Ειδική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και ο  δεύτερος Ειδικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Τη διαχείριση των προγραμμάτων των δύο ταμείων πριν είχε η κ. Δανδόλου, αλλά τώρα, καθώς τα κονδύλια γιγαντώνονται, η ειδική γραμματεία «σπάει» στα δύο, με τον κ. Ζερβό να αναλαμβάνει τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΤΠΑ.  Και οι δυό τους, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν μια γενιά πολιτικών στελεχών, γεννημένη στη δεκαετία του ’70, που τώρα βγαίνει στο πολιτικό προσκήνιο.