Οι ποδοσφαιρικοί επενδυτές ονειρεύονται την αναγέννηση του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Οι ποδοσφαιρικοί επενδυτές ονειρεύονται την αναγέννηση του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Οι μεγάλες συμφωνίες εξαγορών στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών είναι πολύ φρέσκες, και μεταξύ της Take Two και της Zynga και, κυρίως, μεταξύ της Microsoft και της Activision Blizzard. Εκτός όμως από τα βιντεοπαιχνίδια, υπάρχουν και τα κανονικά παιχνίδια, που παίζονται με πραγματικούς ανθρώπους σε πραγματικά γήπεδα με πραγματικούς θεατές.

Το ποδόσφαιρο είναι, σε πολλές χώρες του κόσμου, το πιο δημοφιλές παιχνίδι και όπως είχαμε δει πριν μερικούς μήνες, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον (Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Ένα ψηφιακό Ελντοράντο για τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια). Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι κατά κύριο λόγο Αμερικανοί, για την ακρίβεια επενδυτικές επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων. Μέχρι πριν λίγο καιρό, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών ήταν στραμμένο στην Ευρώπη, όπου έχουν αποκτήσει τον έλεγχο πολλών μεγάλων ομάδων, όπως της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Άρσεναλ και της Ίντερ Μιλάνου, αλλά και άλλων μικρότερων όπως της Κρύσταλ Πάλας, της Ρόμα, της Φιορεντίνα.

Εδώ και μερικούς μήνες όμως, φαίνεται πως κάποιοι από τους επενδυτές αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους στη χώρα που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο, τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και τις επιτυχίες της Εθνικής της Ομάδας. Τη Βραζιλία. Η εξέλιξη αυτή ήταν αδιανόητη μέχρι πρότινος, λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες ομάδες, οι οποίες έχουν συσσωρευμένα χρέη και υποφέρουν από κακοδιοίκηση.

Όμως, μερικές αλλαγές που έλαβαν χώρα πριν λίγους μήνες έχουν αρχίσει να αλλάζουν την κατάσταση. Όπως μάθαμε από ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα του Bloomberg, ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, οι ποδοσφαιρικές ομάδες μπορούν πλέον να αποκτήσουν τη μορφή εταιριών περιορισμένης ευθύνης, πράγμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να βρουν νέους επενδυτές και να αναδιαρθρώσουν τα, πολύ μεγάλα, χρέη τους. Το νέο καθεστώς ελπίζεται πως θα κάνει τη διοίκηση των ομάδων πιο επαγγελματική, πιο διαφανή και πιο αποτελεσματική. Το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, όπου η διοίκηση των ομάδων άλλαζε κάθε τέσσερα χρόνια ύστερα από εκλογές και οι ομάδες είχαν τη νομική μορφή των μη κερδοσκοπικών εταιρειών, είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των περισσότερων από αυτές και τις συνεχείς πωλήσεις των καλύτερων ποδοσφαιριστών τους σε ομάδες εκτός Βραζιλίας.

Ο πρώτος επενδυτής που απέκτησε τον έλεγχο μίας γνωστής μεγάλης ομάδας είναι πολύ γνωστός σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους με ηλικία τριάντα ετών και πάνω. Είναι ο Ρονάλντο, ο γνωστός και ως «το φαινόμενο», ο μεγάλος γκολτζής που διέπρεψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με την φανέλα της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Ίντερ και της Αϊντχόβεν και κέρδισε παγκόσμια κύπελλα με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, συμφώνησε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε να αποκτήσει τον έλεγχο της Κρουζέιρο, της ομάδας της πόλης του Μπέλο Οριζόντε από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του πριν περίπου τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού αθλητικού καναλιού ESPN, ο Ρονάλντο θα επενδύσει 70 εκατομμύρια δολάρια, με τη βοήθεια της βραζιλιάνικης τράπεζας Banco XP, και έχει ήδη αναλάβει την καθημερινή διοίκηση της ομάδας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια παίζει στη δεύτερη κατηγορία των βραζιλιάνικων πρωταθλημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρονάλντο ασχολείται με τη διοίκηση ποδοσφαιρικής ομάδας, αφού πριν τέσσερα χρόνια απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην Ισπανική Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Η πείρα που έχει ήδη αποκτήσει φάνηκε από την πρώτη του κίνηση, η οποία ήταν η απομάκρυνση του τερματοφύλακα της ομάδας ο οποίος κόστιζε πολύ ακριβά στην ομάδα, όπως είπε ο Ρονάλντο.

Τον δρόμο του Ρονάλντο ακολουθούν οι αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, την έδρα τους στη Φλόριντα. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του Bloomberg, τρεις πολύ γνωστές ομάδες, η Βάσκο Ντα Γκάμα, η Μποταφόγκο και η Αμέρικα Μινέιρο είναι οι πρώτοι τους στόχοι. Η Βάσκο, που έχει την έδρα της στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, πιθανότατα θα εξαγοραστεί από την επενδυτική εταιρεία 777 Partners LLC, από το Μαϊάμι της Φλόριντα. Η 777 έχει ήδη επενδύσει σε ευρωπαϊκές ομάδες, είναι ιδιοκτήτρια της ιταλικής Τζένοα και κατέχει μερίδιο μειοψηφίας στην ισπανική Σεβίλλη. Η Αμέρικα Μινέιρο, από την πολιτεία Μίνας Ζεράις, φέρεται να συζητά με την DaGrosa Capital Partners από το Κόραλ Γκέιμπλς της Φλόριντα.

Δεν είναι βέβαια σίγουρο πως οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία, στην περίπτωση όμως της Μποταφόγκο η συμφωνία έχει ήδη ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αμερικανός επενδυτής Τζων Τέξτορ, από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα θα αγοράσει το 90% της ομάδας, αναλαμβάνοντας και τα χρέη της που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Οι οπαδοί της ομάδας του Ρίο ντε Ζανέιρο υποδέχθηκαν τα νέα με ξέφρενους πανηγυρισμούς, ελπίζοντας πως σύντομα θα έρθει η ώρα να κερδίσουν το πρώτο πρωτάθλημα από το 1995. Ο Τέξτορ, ο οποίος ασχολείται με τεχνολογικές επιχειρήσεις, έχει ήδη το 18% της αγγλικής Κρύσταλ Πάλας και το 80% της βελγικής RWD Molenbeek και προσπαθεί να αποκτήσει μερίδιο της πορτογαλικής Μπενφίκα.

Οι εξελίξεις στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ραγδαίες. Το άθλημα είναι εξαιρετικά δημοφιλές και μία σοβαρή επένδυση σε ομάδες της χώρας μπορεί να φέρει μεγάλες αποδόσεις, καθώς το τίμημα για την αγορά κάποιας από τις κορυφαίες ομάδες θα είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές. Παράγοντες της Βάσκο ντα Γκάμα και της τράπεζας Banco XP, η οποία χρηματοδότησε τον Ρονάλντο, δήλωσαν στο Bloomberg και στο ESPN αντίστοιχα, πως βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Αν οι Αμερικανοί επενδυτές σαρώσουν, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, τις βραζιλιάνικες ομάδες και βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των τοπικών πρωταθλημάτων, μπορούν να ελπίζουν σε πολύ μεγάλα μελλοντικά έσοδα.

Από τα εισιτήρια των αγώνων, αφού τα γήπεδα γεμίζουν πολύ εύκολα. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις, που σίγουρα θα αυξηθούν κατά πολύ όταν οι ομάδες δυναμώσουν και το πρωτάθλημα της χώρας γίνει πιο αξιόπιστο. Εκτός από αυτά τα «παραδοσιακά» έσοδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις νέες ψηφιακές πηγές εσόδων, όπως τη μετατροπή των φωτογραφιών από αθλητικά γεγονότα σε υλικό για NFT, αλλά και τα δικαιώματα που προέρχονται από τα βιντεοπαιχνίδια που «δανείζονται» τα ονόματα των ομάδων και των παικτών, όπως αυτά που έχουν προκύψει από τη συνεργασία της FIFA με την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Electronic Arts.

Η φημολογούμενη δυσκολία στην ανανέωση της πολυετούς και κερδοφόρας αυτής συνεργασίας, εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών για το ποιος θα έχει στο μέλλον τα αποκλειστικά δικαιώματα για τα NFTs και τα στιγμιότυπα των αγώνων, αλλά και εξαιτίας της απαίτησης της FIFA για διπλασιασμό του ποσού που θα της πληρώνει η Electronic Arts, δείχνει πόσο σημαντικές θεωρούνται πλέον αυτές οι νέες πηγές εσόδων.

Σίγουρα οι επενδυτές από τη Φλόριντα έχουν όλα αυτά στο μυαλό τους καθώς κατεβαίνουν προς τη Βραζιλία. Αν καταφέρουν να αναζωογονήσουν το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο θα πετύχουν πολύ καλές αποδόσεις για τις επενδύσεις τους και οι φίλαθλοι της χώρας θα τους ευγνωμονούν για πολλά χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.