Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις αμερικανικές το 2021
Barclays

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις αμερικανικές το 2021

Η Barclays σε σημείωμα της προς τους μετόχους εκτιμά ότι με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας,  οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών το 2021.

Παρά το γεγονός οτι κατέγραψαν μεγαλύτερες απώλειες το πρώτο τρίμηνο, οι μετοχές των ΗΠΑ επωφελήθηκαν από το σχετικό "καθεστώς ασφαλείας". Παρόλα αυτά μπορεί να δουν την πρωτοκαθεδρία τους να χάνεται εξαιτίας του κορονοϊού σημειώνει η Barclays.

"Παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τις νομισματικές της FED, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα, προσφέρει λιγότερα περιθώρια στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με την Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής του Επενδύσεων της Barclays Εμμανουελ Καου.

"Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους προσφέροντας φορολογικές πιστώσεις αλλά δεν έχουν εφαρμόσει μέχρι στιγμής τις ευρείες επιδοτήσεις μισθοδοσίας που παρατηρούνται στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι εν λόγω επιδοτήσεις μειώνουν την πιθανότητα να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο στις ΗΠΑ από ό, τι στην Ευρώπη" σημειώνει ο Καου. 

"H σχέση μεγέθυνσης / ποιότητας της αμερικανικής αγοράς μετοχών παραμένει ένα διαρθρωτικό πλεονέκτημα έναντι της ευρωπαϊκής, αλλά το τέλος υπερκύκλων  εξαγορών και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι πιο προβληματικές για τις ΗΠΑ" προσθέτει ο αναλυτής. 

Όσον αφορά την πανδημία, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από την κρίση του 2008, αλλά μικρότερη σε διάρκεια, προειδοποιούν ότι θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την κοινωνία, την οικονομία και τις αγορές.