Ο Ντράγκι ρίχνει 1 τρισ. στην αγορά πριν δώσει τη σκυτάλη

Ο Ντράγκι ρίχνει 1 τρισ. στην αγορά πριν δώσει τη σκυτάλη

Την ώρα που στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών μελών κατέληγαν σε συμβιβαστικές λύσεις για τα πόστα της Ε.Ε., οι πληροφορίες θέλουν Ν. Ντράγκι να επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφενός θα αφήνει τις κάνουλες ανοιχτές  και αφετέρου θα προστατεύει από το γκρεμό την οικονομία μέχρι... νεωτέρας.

Αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση του «Super Mario», σχολιάζουν με νόημα πηγές με γνώση των διεργασιών. Ο Ντράγκι σχεδιάζει την επόμενη ημέρα καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποχωρήσει τον Οκτώβριο και να αφήσει κι άλλες εκκρεμότητες (αρκεί το «πάγωμα» της τραπεζικής ένωσης). Προσανατολίζεται, λοιπόν, στο να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων πριν αποχωρήσει και να αφήσει συγκεκριμένο και άμεσο οδικό χάρτη για την αναβίωση της ποσοτικής χαλάρωσης στην περίπτωση που κυριαρχούν οι υφιστάμενες ή χειρότερες συνθήκες.

Οι προβλέψεις που έχει στα χέρια του ο Ιταλός για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στα επόμενα τρίμηνα είναι απογοητευτικές, καθώς κάνουν λόγο για μεγέθυνση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατά 0,2%-0,3%. Την ίδια ώρα, η μεγάλη εικόνα για τον πληθωρισμό είναι ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις με αποτέλεσμα ο δείκτης να παραμείνει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ. Τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,2% τον Ιούνιο, ενώ ακόμη και η μικρή αύξηση του δομικού πληθωρισμού από 0,8% στο 1,1%, αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε τουριστικά πακέτα.

Επομένως, με την οικονομία της Ευρωζώνης να εκτιμάται ότι επιβράδυνε και στο β' τρίμηνο του 2019 και τις μετρήσεις για το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα να μην εντυπωσιάζουν, ο πληθωρισμός δύσκολα θα ξεφύγει από το 1%, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να... βγάλει ξανά το «μπαζούκα» του QE.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να ανακοινώσει ο Ντράγκι την επανέναρξη του QE λίγο πριν φύγει, δένοντας στην ουσία τα χέρια του διαδόχου του, είτε πρόκειται για την Κριστίν Λαγκάρντ είτε για οποιονδήποτε άλλον (απομακρύνεται ο Γενς Βάιντμαν λόγω Φον ντερ Λέιεν). Η ΕΚΤ μπορεί, σύμφωνα με τους κανόνες της, να αυξήσει τα assets που έχει στην κατοχή της κατά περίπου 1 τρισ. ευρώ, ωστόσο οι αναλυτές που βλέπουν αναβίωση του QE εκτιμούν ότι οι αγορές θα αρχίσουν με ρυθμό της τάξης των 30 δισ. ευρώ το μήνα που σε δύο χρόνια το πρόγραμμα συνολικά θα φτάσει στα 720 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα αγοράζει εταιρικά και κρατικά ομόλογα, ενδεχομένως ισόποσα, και βέβαια αυτή που θα ωφεληθεί με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα είναι η Ιταλία, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που πλησιάζει σε επιτόκια την Ελλάδα.

Αν μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, ο Ντράγκι κλείσει... ακόμη περισσότερο το μάτι σε όσους περιμένουν νέα χαλάρωση, τότε το πιθανότερο σενάριο θα είναι να δούμε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος (από -0,4% σήμερα σε -0,5%) τον Σεπτέμβριο, πριν αποχωρήσει δηλαδή ο Ντράγκι. Όμως ο «Σούπερ Μάριο» δεν θα φύγει έτσι. Μία μείωση επιτοκίων καταθέσεων - εργαλείο που στην ουσία δίνει κίνητρο στις τράπεζες να μην «παρκάρουν» την πλεονάζουσα ρευστότητα αλλά να δίνουν δάνεια - δεν μπορεί να είναι η... τελευταία παράσταση του Ιταλού. Δεν ταιριάζει με την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία του.

Επίσης, ο Ντράγκι τόλμησε και μίλησε για την ανάγκη να γίνει πιο επεκτατική η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2020, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις ότι αν περιμένουν μόνο από την ΕΚΤ να... σώζει κάθε φορά την παρτίδα, τότε κάποια στιγμή στο μέλλον τα «φάρμακα» δεν θα βοηθούν τον ασθενή.

Ο Ντράγκι γνωρίζει ότι ακόμη και αν επιλεγεί η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ που δύσκολα θα ξεφύγει από τη γραμμή της Γερμανίας. Γνωρίζει, επίσης, ότι η Ιταλία σύντομα θα αμφισβητήσει ξανά τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι ο εμπορικός πόλεμος θα έχει και νέα επεισόδια ανεξάρτητα με τις συνομιλίες Τραμπ-Σι στην Οσάκα. Γι'' αυτό σκοπεύει να αφήσει παρακαταθήκη την επανέναρξη του QE, το οποίο θα πιέσει ακόμη πιο πολύ τις αποδόσεις των ομολόγων. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε πάμε στο plan B που είναι η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό... Το θέμα είναι αν θα μας προλάβει μια νέα κρίση όπως προειδοποίησε ξανά ο Mr. Doom, Νουριέλ Ρουμπίνι, στην οποία όμως δεν θα υπάρχει Ντράγκι.