Ντ. Τραμπ: Και η Huawei σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ντ. Τραμπ: Και η Huawei σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Περιθώρια διαπραγμάτευσης του αποκλεισμού στις ΗΠΑ που επιβλήθηκε στην Huawei άφησε ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να συμπεριληφθεί σε συμφωνία που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

«Αν φτάσουμε σε συμφωνία μπορώ να φανταστώ τη Huawei να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο μέρος της», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνονται οι διεθνείς αγορές όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις τους, δηλαδή ότι η στοχοποίηση της κινεζικής εταιρείας προέκυψε κυρίως ως νέο μέσο πίεσης στο Πεκίνο, σε συνέχεια της επιβολής δασμών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ωστόσο τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις ΗΠΑ η Huawei, λέγοντας ότι «είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Αν εξετάσετε τι έχουν κάνει από την άποψη ασφάλειας, ή από στρατιωτική σκοπιά... είναι πολύ επικίνδυνο», είπε.

Ερωτηθείς για τη μορφή που θα μπορούσε να είχε μια διαπραγμάτευση για την Huawei, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «μία πολύ καλή για εμάς», αποφεύγοντας να διευκρινίσει περαιτέρω και προσθέτοντας μόνο ότι «είμαστε πολύ προβληματισμένοι για την Huawei, από άποψη της ασφάλειας».

Όπως εκτιμά και το CNBC, ο Ντ. Τραμπ φάνηκε να στέλνει ένα διπλό μήνυμα στην κινεζική εταιρεία: αφενός ότι η Huawei συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφετέρου όμως, ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να άρει μέρος των περιορισμών που της επέβαλε, προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα.