Μικρές ισραηλινές εταιρείες, πιθανές μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες

Μικρές ισραηλινές εταιρείες, πιθανές μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες

Το κράτος του Ισραήλ είναι συνώνυμο της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Οπότε δίκαια χαρακτηρίζεται σαν Start-up Nation. Μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αρκετά start-ups που στην πορεία μεταβλήθηκαν σε unicorns, πέρασαν το κατώφλι των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, είτε μέσω κλασσικών ΙPΟs, είτε μέσω SPACs. Και οι κινήσεις αυτές, καταγράφουν ολοένα και νέα ρεκόρ, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Γιατί όχι και το δικό μας;

Ήδη από τα τέλη του 2020, η fintech πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών eToro, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να μπει στο Nasdaq με μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των $5 δισ. Η Innoviz Technologies εισήλθε στο Nasdaq μέσω μιας συγχώνευσης SPAC. H Cellebrite θα συγχωνευτεί με την TWC Tech Holdings με μια αποτίμηση της τάξεως των $2,4 δισ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα εμπορικών συναλλαγών Global-E, προχώρησε σε ΙΡΟ στο Nasdaq με κεφαλαιοποίηση στα $3,55 δισ. Η Monday.com, προχώρησε σε δημόσια εγγραφή ύψους $574 εκατ. και μπήκε στο Nasdaq με την κεφαλαιοποίησης της από το αρχικό επίπεδο των $6,8 δισ. να ξεπερνά ταχύτατα τα $9 δισ. Η WalkMe που ειδικεύεται στον σχεδιασμό screen apps, ολοκλήρωσε και αυτή το ΙΡΟ, δίνοντας της μια χρηματιστηριακή αξίας της τάξης των $2,5 δισ.

Σήμερα στη Wall Street, διαπραγματεύονται 85 εταιρείες με έδρα το Ισραήλ, με συνολική αποτίμηση στα $300 δισ. σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Oppenheimer Israel, που αντιστοιχεί στο 75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του Ισραήλ. H αποτίμηση αυτή, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Tel Aviv, στο οποίο διαπραγματεύονται 507 εταιρείες, εκ των οποίων οι 52 είναι dual listed. Οι δε αποδόσεις των Ισραηλινών μετοχών από τη αρχή του 2021, υπερβαίνουν τις αποδόσεις του δείκτη Nasdaq.

O Ιούνιος του 2021 ήταν ίσως ο πιο ευνοϊκός μήνας για τις Ισραηλινές εταιρείες που πέρασαν τις πύλες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Έτσι εκτός από την WalkMe, που προαναφέραμε, μέσω SPAC μπήκε στο NYSE  η εταιρεία game app ironSource συγχωνευόμενη με την Thoma Bravo Advantage, με κεφαλαιοποίηση στα $11 δισ. Μέσω SPAC  και πάλι, μπήκαν στο Nasdaq η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Payoneer Global που συγχωνεύτηκε με την FTAC Olympus Acquisition Corp., με κεφαλαιοποίηση στα $3,3 δισ. και η Taboola που συγχωνεύτηκε με την ION Acquisition corporation, με κεφαλαιοποίηση στα $2,6 δισ.

Ωστόσο, το μάτι του έξυπνου χρήματος εστίασε την προσοχή του στο ΙΡΟ που έκανε στο NYSE η εταιρία κυβερνοασφάλειας (cybersecurity) SentinelOne, που σήκωσε από τις αγορές $1,2 δισ., ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αξία της στα $10,77 δισ., όση σχεδόν έχει η 3Ε η μεγαλύτερη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο χθεσινό μας άρθρο είχαμε αναφερθεί σε σημαντικές εταιρείες του cybersecurity, των οποίων οι μετοχές είναι ήδη εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Όμως στο Ισραήλ, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από αντίστοιχες εταιρείες, που πιθανότατα θα έχουν την επιτυχημένη πορεία της SentinelOne. Εταιρείες που μόνο αύξηση του κύκλου εργασιών τους και κέρδη θα βλέπουν στους ισολογισμούς τους.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν πάνω από 50 deals σε αυτές τις unicorn εταιρείες του χώρου της κυβερνοασφάλειας, συνολικού ύψους $3,4 δισ. Το 30% των μεγαλύτερων cybersecurity unicorns σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα αναζητήσουν exit plan μέσω των χρηματιστηρίων, έχουν έδρα στο Ισραήλ.

Κάποια ονόματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία εταιρειών είναι η  Cato Networks, η Forter, η Aqua Security, η Cybereason, η Wiz, η Axonius, η BigID, η Snyk, η Orca Security, η Riskified, η Claroty,  η Transmit Security και η OwnBackup.

Δεν θα ήταν αδόκιμο να παρακολουθήσουμε την πορεία των συγκεκριμένων εταιρειών στο δρόμο για τα ΙPOs στη Νέα Υόρκη. Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη στις εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων, μπορεί να φέρουν αυτά τα unicorns, στη θέση που έχουν σήμερα η SentinelOne, η Check Point Software Technologies και η CyberArk Software.

Είναι ενδιαφέρον το Χρηματιστήριο Αθηνών και με προοπτικές. Ωστόσο δεν θα ήταν περιττό, να εντάσσουμε στο χαρτοφυλάκιο μας και εταιρείες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που υπόσχονται προοπτική και σιγουριά. Τέτοιων χαρακτηριστικών, είναι οι εταιρείες που προαναφέραμε, με το σκεπτικό που περιγράψαμε. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.