Μεγάλη αποφόρτιση στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας μετά την ΕΚΤ

Μεγάλη αποφόρτιση στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας μετά την ΕΚΤ

Συνεχίζεται, και μάλιστα με πιο καταιγιστικούς ρυθμούς, η μείωση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατήλθε πλέον στο 1,36% με πτώση άνω του 9%!

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου τρεις μήνες, κάτι που μαρτυρά την ταχύτατη επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αντανακλά και τη μείωση του ρίσκου χώρας.  

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το 10ετές, ύστερα από δύο και πλέον μήνες «έσπασε» πτωτικά το φράγμα του 2%, ενώ αυτή την εβδομάδα, δηλαδή με την είσοδο του Ιουνίου κινήθηκε και κάτω από το 1,50%.  

Καταλύτης για τη σημερινή «βουτιά» στις αποδόσεις είναι η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών τίτλων λόγω του κορονοϊού. 

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%. Συνάμα, η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ, ενώ βελτίωσε μερικώς και την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που βεβαίως «χρωστούν» διόρθωση – αποφόρτιση, δεδομένου ότι προέρχονται από ισχυρό ράλι αντίδρασης τόσο αυτή την εβδομάδα, όσο και πρωτύτερα. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια και μετά καιρό.