Με μία κουβέντα του, ο Τραμπ έγραψε ιστορία και τίναξε την μπάνκα της Wall Street στον αέρα

Με μία κουβέντα του, ο Τραμπ έγραψε ιστορία και τίναξε την μπάνκα της Wall Street στον αέρα

Με μία μάλλον αόριστη ανακοίνωση για την εισαγωγή μίας εταιρείας, που δεν έχει ιδρύσει ακόμα, στο χρηματιστήριο με την μέθοδο της απορρόφησης από ένα SPAC, ο Ντόναλντ Τραμπ μας άφησε όλους με ανοιχτό το στόμα, για μία ακόμα φορά. Η μετοχή του SPAC που θα απορροφήσει την εταιρεία που θα ιδρυθεί εκτοξεύθηκε σαν πύραυλος του Έλον Μασκ. Όποιος οπαδός του πρώην προέδρου αγόρασε μετοχές το πρωί μπορεί να έχει ήδη ξεχάσει την πίκρα του για τις χαμένες εκλογές.

Μέχρι σήμερα το πρωί, ελάχιστοι ήξεραν την εταιρεία τύπου SPAC με το όνομα Digital World Acquisition Corporation, με το χρηματιστηριακό σύμβολο DWAC. Λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Nasdaq, όλη η χρηματιστηριακή αγορά, και πολλοί ακόμα, συζητά για το φαινόμενο DWAC. Τι συνέβη; Θα το πούμε με δύο λέξεις: Ντόναλντ Τραμπ. Τα χαράματα (δικά μας) της Πέμπτης, ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε πως ξεκινά το μεγάλο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ομίλου που θα περιλαμβάνει τηλεοπτικό πρόγραμμα και κοινωνικά δίκτυα.

Ο όμιλος θα ονομάζεται Truth Social και είναι προφανής η αναφορά στους γνωστούς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου και των οπαδών του περί αποσιώπησης της αλήθειας από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (του FOX NEWS εξαιρουμένου) και τα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως το Twitter και το Facebook που τον έχουν «εξορίσει» από τις αρχές του 2021.

Όπως συνήθως, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε την αναφορά σε πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου του. Μάθαμε μόνο τα εξής: η Truth Social θα δημιουργηθεί από την Trump Media and Technology Group, μία εταιρεία που ελέγχει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος. Η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων και του τηλεοπτικού περιεχομένου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ενώ η είσοδος στο χρηματιστήριο θα επιτευχθεί μέσω της απορρόφησής της από την εταιρεία τύπου SPAC με το όνομα Digital World Acquisition Corporation και το χρηματιστηριακό σύμβολο DWAC. Η είσοδος στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί – αν δεν μεσολαβήσουν απρόοπτα – μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αξία του Truth Social εκτιμήθηκε κοντά στα 900 εκατομμύρια δολάρια, και μέσα από την διαδικασία εισαγωγής της στο χρηματιστήριο θα βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρητικά, πριν το τέλος του 2021 θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του Truth Social. Δεν μάθαμε καμία λεπτομέρεια σχετικά με την Truth Social, τα στελέχη της, το πως θα οργανωθεί, ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος, τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν χρειάστηκε περισσότερα στοιχεία. Θεωρώντας πως τα 100 περίπου εκατομμύρια των ακολούθων του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα (πριν την αποβολή του) θα τον ακολουθήσουν στο νέο του εγχείρημα, πολλοί επενδυτές, και πολύ περισσότεροι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι, έσπευσαν να αγοράσουν τις μετοχές του DWAC. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό. Η τιμή κλεισίματος της Τετάρτης ήταν στα 9,96 δολάρια, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για την μετοχή ήταν κοντά στις 130.000 τους τελευταίους μήνες.

Με το ξεκίνημα των συναλλαγών η μετοχή ανέβηκε κατά 30% και με την πάροδο της ώρας η άνοδος μεγάλωσε, με αποτέλεσμα να κλείσει στα 45,50 δολάρια, ανεβασμένη κατά 356,83% (δεν πρόκειται για …… πληκτρολογικό λάθος). Ο όγκος συναλλαγών ήταν εξίσου εντυπωσιακός και έφθασε τα 471 εκατομμύρια μετοχές. Με δεδομένο πως το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή είναι κοντά στα 28,5 εκατομμύρια, προκύπτει πως το σύνολο των μετοχών του SPAC άλλαξε χέρια 16,5 φορές.

Μπορούμε να πούμε πως ο πρώην πρόεδρος έγραψε σήμερα χρηματιστηριακή ιστορία, αφού με μία ανακοίνωσή του προκάλεσε την εκτόξευση της μετοχής μίας εταιρείας για τα οικονομικά στοιχεία της οποίας κανείς δεν έχει – ουσιαστικά – την παραμικρή ιδέα. Η αλήθεια είναι όμως πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξαναγράψει ιστορία στο χρηματιστήριο, ιστορία πονεμένη για όσους επένδυσαν στις μετοχές των εταιρειών του και τις δάνεισαν αγοράζοντας ομόλογά τους. Δεδομένου του ότι ένας άνθρωπος δύσκολα αλλάζει, ειδικά όταν έχει περάσει τα εβδομήντα, δεν αποκλείεται και αυτό το εγχείρημα να έχει ατυχή κατάληξη για όλους εκτός από τον ίδιο.

Αν κάποιος θαυμαστής ή οπαδός του αγόρασε μετοχές της DWAC και βρίσκεται αυτή την στιγμή με μεγάλα (θεωρητικά) κέρδη, καλό θα είναι να τις ρευστοποιήσει όσο κερδίζει, γιατί το πιθανότερο είναι πως αν τις κρατήσει θα χάσει κάποια στιγμή όλα τα κέρδη του και θα είναι διπλά στενοχωρημένος, αφού ο αγαπημένος του πολιτικός βρίσκεται μακριά από τον Λευκό Οίκο.