7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

M. Piek: Γιατί εξαγοράσαμε τη MetLife και τι σχεδιάζουμε για την ελληνική αγορά

M. Piek: Γιατί εξαγοράσαμε τη MetLife και τι σχεδιάζουμε για την ελληνική αγορά
Shutterstock

Ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα μας αναδιατάσσεται καθώς μετά τη συμφωνία εξαγοράς της MetLife από την NN Group έναντι 584 εκατ.ευρώ, πλέον το νέο σχήμα είναι το μεγαλύτερο της χώρας σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων. Το deal ήρθε μετά από δύο ακόμη συμφωνίες στην ασφαλιστική αγορά. Πρόκειται για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC και την εξαγορά της AXA Ασφαλιστική από την Generali. Γιατί όμως o ολλανδικός κολοσσός προχώρησε σε αυτή την εξαγορά;

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της NN Group , Maurice Piek στο Liberal η δυναμική και η αναπτυξιακή προοπτική της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα είναι μεγάλη. «Ήδη δραστηριοποιούμασταν στη χώρα εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα θεωρήσαμε πως είναι η κατάλληλη περίοδος να αυξήσουμε θεαματικά τα παραγόμενα ασφάλιστρα. Η MetLife αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό με την NN και δημιουργεί πλέον τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης» εξηγεί ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, ο κ.Piek υπογραμμίζει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής και συντάξεων.

«Τα «group pensions», οι ασφάλειες ζωής και οι γενικές ασφάλειες είναι κλάδοι που θα αναπτύξουμε περαιτέρω. Ήδη το μερίδιο αγοράς που έχουμε γενικότερα στις ασφάλεις είναι 31% και στις ασφάλειες ζωής και υγείας 18%» επισημαίνει ο κ.Piek.

H ΝΝ Group δραστηριοποιείται σε 20 χώρες, με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ παρέχει συνταξιοδοτικά προγράμματα σε περίπου 18 εκατ.πελάτες. Ο όμιλος περιλαμβάνει από την Nationale-Nederlanden, την NN Investment Partners, την ABN AMRO Insurance, την AZL, την Befrank έως και την Ohra, ενώ ως όμιλος είναι εισηγμένος στο Euronext του Amsterdam.

Το deal απόκτησης της MetLife περιλαμβάνει ένα δίκτυο με πάνω από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυο της NN. Η εταιρεία επίσης αναμένεται να ενισχύει τις δυνατότητες διανομής της, προσθέτοντας επιπλέον κανάλια μεσιτών.

Ο ολλανδικός όμιλος καταγράφει σημαντική κινητικότητα στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Το 2020 επένδυσε 20 εκατ.ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της NN Hellas.

Τέλος, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής της Eurolife Cyprus στην NN Hellas, ενώ ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR) της εταιρείας το 2020 ανήλθε σε 250%.