Κλείδωσαν οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Κλείδωσαν οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και όπως όλα δείχνουν οι δόσεις κλείδωσαν στον αριθμό 24 από 12 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις. Ωστόσο για να φθάσει κάποιος στις 48 δόσεις θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει χαμηλά εισοδήματα, και μικρούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Επί της ουσίας τα εισοδηματικά κριτήρια θα κληρώνουν τον αριθμό των δόσεων στις έκτακτες οφειλές προς την εφορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς καθώς έχει και την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία επίσης θεωρεί ότι πρέπει να βελτιωθεί το παρωχημένο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία.  Όπως αναφέρουν πηγές της Καραγεώργη Σερβίας, οι αλλαγές που θα επέλθουν από τα τέλη του 2019 θα είναι συνδεδεμένες με τη δυνατότητα του φορολογουμένου ή της επιχείρησης να αποπληρώσει τα χρέη, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 48, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις θέλουν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά αδυνατούν ταυτόχρονα να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σωρευτικά, όπως αναφέρουν, το ποσό που πρέπει να δίνουν κάθε μήνα στην εφορία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της επιχείρησης. Στην περίπτωση όμως που δοθεί η δυνατότητα περισσότερων δόσεων κυρίως για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση τους βοηθά ουσιαστικά για να καταφέρουν να αποπληρώσουν παλαιά και νέα χρέη.