Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά - 500 εκατ. ευρώ και στους συνταξιούχους Δημοσίου

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά - 500 εκατ. ευρώ και στους συνταξιούχους Δημοσίου

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής η τροπολογία για τα αναδρομικά που προβλέπει την επέκταση της επιστροφής τους από το 2015 και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως έχει ήδη ψηφιστεί για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές-μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, το σύνολο θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται ότι τα αναφρομικά θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα εις χείρας Δημοσίου ή τρίτων, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, τα αναδρομικά δεν πρόκειται ούτε να δεσμεύονται ούτε να συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

«Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση διότι υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και διότι απευθύνεται με ειλικρίνεια στην κοινωνία. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν. Ξεκάθαρα, λοιπόν, και κατηγορηματικά, τα ποσά των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμό», υπογράμμισε νωρίτερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

Τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν εφάπαξ στο διάστημα από τις 4 έως και τις 26 Οκτωβρίου. Ειδικότερα θα πληρωθούν συνολικά αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους - δικαιούχους του δημόσιου τομέα.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία