Καταιγισμός επενδύσεων άνω του 1,5 δισ. ευρω από τις εταιρείες ακινήτων

Καταιγισμός επενδύσεων άνω του 1,5 δισ. ευρω από τις εταιρείες ακινήτων

Γραφεία, εμπορικοί χώροι, big boxes, μικτές χρήσεις και οικιστικά project που προωθούνται από τις εγχώριες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν δημιουργήσει έναν επενδυτικό πυρετό που ο προϋπολογισμός του πλέον ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις στις οποίες δεν υπολογίζεται το mega project του Ελληνικού όπως και οι αναμορφώσεις και επενδύσεις στο τουριστικό κλάδο, δημιουργούν ωστόσο έναν πολύ μεγάλο όγκο επενδυτικού προγράμματος ο οποίος συνεχώς διευρύνεται και είναι ικανός να αλλάξει την εικόνα της χώρας.

Ελληνικό, Γούρνες, Μινιόν, Αστέρια Γλυφάδας, διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το μεγάλο Τατόι, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στην Αθήνα, η ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), η αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου είναι μόνο κάποια από τα project που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διαφορετικό στάδιο το καθένα και αναμένεται να εκτινάξουν τις επενδύσεις.

Σε αυτό το σκηνικό οι ΑΕΕΑΠ αλλά και άλλες εταιρείες real estate έχουν ήδη πάρει θέσεις όχι μόνο για νέα έργα αλλά και για νέα κεφάλαια με τη χρήση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου είτε αυτόνομα είτε με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Έτσι η Noval Property ΑΕΕΑΠ θυγατρική στο real estate του ομίλου Viohalco με χαρτοφυλάκιο 389 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκε μέσω ομολογιακού δανείου με 120 εκατ. ευρώ σε μια έκδοση που «έγραψε» τελική απόδοση στο 2,65% και υπερκαλύφθηκε 2,8 φορές. Η εταιρία πρόκειται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 316 εκατ. ευρ, μεταξύ των οποίων το υπό ανάπτυξη συγκρότημα κτιρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι, το πρώην ακίνητο της Kodak, συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. και αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED. Επίσης, η υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου, αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου, στην οδό Πειραιώς 252, με μικτές χρήσεις με συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, η ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων, η μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Επίσης, 85 εκατ. ευρώ (από τα 316 εκατ.) θα χρηματοδοτήσουν την απόκτηση νέων ακινήτων για τα οποία η Noval είτε βρίσκεται σε συζητήσεις είτε πραγματοποιεί due diligence. 

H μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, η Prodea, διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2,1 δισ. ευρώ, άντλησε το περασμένο καλοκαίρι ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ μέσω «πράσινης» ομολογιακής έκδοσης, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 415 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Επίσης εστιάζει και στις πολυτελείς κατοικίες, σε logistics τα οποία αποτελούν σημαντικό χώρο δράσης για την ΑΕΕΑΠ και σε συνεργασία με την Dimand συμμετέχει σε εμβληματικά έργα, όπως η ανακατασκευή του Πύργου στον Πειραιά και η μετατροπή του σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Επίσης, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων στα υψηλών προδιαγραφών οικιστικά ακίνητα και στην ανάπτυξη γης, η Prodea μαζί με την Invel Real Estate και τη Yoda Group, έχουν δημιουργήσει τον κοινό επενδυτικό βραχίονα MHV.

Επιπρόσθετα, η Trade Estates, θυγατρική του ομίλου Φουρλή στο real estate, προωθεί προς υλοποίηση επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, έχοντας ως στόχο η αξία της αποτίμησης των ακινήτων της να ανέλθει σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, καθώς ήδη το χαρτοφυλάκιό της «γράφει» περί τα 180-185 εκατ. ευρώ. Στην εταιρική παρουσίαση που ακολούθησε την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 9μήνου 2021 του ομίλου Fourlis, αναφέρεται ότι η Trade Estates θα επενδύσει αποκλειστικά σε ποιοτικά ακίνητα λιανικής και σε υποδομές για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα αναπτυχθεί με την απόκτηση ή την ανάπτυξη νέων περιουσιακών στοιχείων λιανικής από την αγορά, που μαζί με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Fourlis «θα αντιπροσωπεύουν ένα υψηλής ποιότητας λιανικό  χαρτοφυλάκιο ακινήτων». Πρόσφατα δε ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και του ομίλου Fourlis για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού, με την συνολική επένδυση να υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι η ανάπτυξη του retail park θα γίνει μέσω της Trade Estates, της εταιρείας του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, η οποία εμφάνιζε ουσιαστικά μηδενικό δανεισμό.

Πρόσφατα η Premia Properties ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), μέσω απόκτησης του 100% των μετοχών των ιδιοκτητριών εταιρειών του ακινήτου. Ο λόγος για το ακίνητο που βρίσκεται στον Πειραιά, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ, το οποίο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.

Το σύνολο των διαμερισμάτων διατίθενται στην εταιρεία Teleperformance Hellas, στο πλαίσιο συνεργασίας της με θυγατρική της Premia Properties η οποία λήγει το 2033. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Premia Properties, στον κλάδο των serviced apartments, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου με την Dimand S.A. Η εταιρεία με μεγαλομέτοχο τη σουηδική Sterner Stenhus επιδιώκει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στα 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριών χρόνων και σε 1 δισ. ευρώ σε διάστημα πενταετίας. Η εταιρία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο των logistics, τα εμπορικά ακίνητα (big-boxes), τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, σχολεία, γηροκομεία κ.λπ.) και κατοικίες.

Μικρότερης κλίμακας επενδύσεις, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, προωθούν η Briq Properties, κυρίως στην ανάπτυξη νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, η Trastor και η Intercontinental ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ διαμέσου ομολογιακού δανείου από τη τράπεζα Eurobank με στόχο την ολοκλήρωση του επενδυτικού της πλάνου.

Τέλος δυναμικά το παρόν δίνει και η Dimand Real Estate Development, του Δ. Ανδριόπουλου, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε προτιμητέος πλειοδότης για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να παραδοθεί το Moxy Hotel στην αρχή της οδού Σταδίου που αναπτύσσει με την Prodea.

Επίσης, η REDS, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται να εξετάζει πρόταση για συγκρότημα κατοικιών στο ακίνητο Καμπά στην Παλλήνη (Campas Project), και πλειοδότησε για την ην αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες, έναντι της Dimand καταβάλλοντας τίμημα 40, 2 εκατ. ευρώ.