Ηρακλής και Bad Bank φέρνουν την κανονικότητα στις ελληνικές τράπεζες

Ηρακλής και Bad Bank φέρνουν την κανονικότητα στις ελληνικές τράπεζες

Αρχίζουν σταδιακά να δίνονται στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσει ο «ενιαίος φορέας διαχείρισης κόκκινων δανείων» ή σε απλά ελληνικά η «Bad Bank». Η λειτουργία της Bad Bank έρχεται να συμπληρώσει τον Ηρακλή και να δώσει λύσεις σε μεγαλύτερες και εμπροσθοβαρείς μειώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Bad Bank είναι μια προαιρετική επιλογή η οποία δεν θα παίρνει την ζημιά της τιτλοποίησης αμέσως αλλά θα την αναγνωρίζει σταδιακά με την ολοκλήρωση των συναλλαγών των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το όφελος ή η ζημιά θα αναγνωρίζεται στα κεφάλαια της τράπεζας ωστόσο η μεταφορά στον φορέα διαχείρισης θα απαιτεί και κεφάλαιο από τα βασικά εποπτικά κεφάλαια. Φαίνεται ακόμα ότι θα υπάρχει η δυνατότητα το κεφάλαιο αυτό να αποτελείται από αναβαλλόμενη πιστωτική φορολογία (DTC) βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.

Σε αντίθεση με τον Ηρακλή όπου η ζημιά αναγνωρίζεται αμέσως και η εγγύηση του Δημοσίου στους τίτλους πρώτης διαβάθμισης αφορά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό (περίπου το 30% έναντι 65% στην BB) τα δάνεια μεταφέρονται στην αξία του ισολογισμού, αφού έχουν αφαιρεθεί δηλαδή οι προβλέψεις. Το κέρδος από αυτή την υπόθεση είναι η μεγάλη μείωση των έντοκων στοιχείων ενεργητικού χωρίς να έρθουν οι δείκτες φερεγγυότητας γρήγορα στα όρια τους ενώ βελτιώνεται θεαματικά το κόστος απομειώσεων στο σύνολο της τράπεζας. Έτσι χτίζεται μια κερδοφορία που δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές ζημιές.

Πρακτικά η Bad Bank φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank οι οποίες παρά τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχουν σε εξέλιξη θα εξακολουθούν να έχουν μεγάλα υπόλοιπα τα οποία θα αντιπροσωπεύουν άνω του 25% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Η Eurobank έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό της περίσσευμα για να ολοκληρώσει τις τιτλοποιήσεις της αποκλειστικά με το σχήμα εγγυοδοσίας του Ηρακλή ωστόσο δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του DTC να αποτελέσει κίνητρο για να χρησιμοποιήσει την επιλογή της Bad Bank.

Η Εθνική Τράπεζα έχει την μεγαλύτερη άνεση από την συστημική ομάδα καθώς η τιτλοποίηση Frontier θα την φέρει κάτω από το 10% στα NPEs ενώ θα υπάρχει ακόμα ικανό απόθεμα κεφαλαίων για να μειωθούν περαιτέρω οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Όπως και να έχει η επιτάχυνση της διαδικασίας είτε με τον Ηρακλή είτε με την Bad Bank δίνει δυνατότητες και επιλογές.

Το τίμημα των καθαρών ισολογισμών των τραπεζών θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2022. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό.