ΗΠΑ: 16,8 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

16,8 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

Ακόμα 6,6 εκατομμύρια αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στις ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί στη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε δηλαδή που κορυφώθηκε η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα, να φτάνει πλέον τον τρομακτικό νούμερο των 16,8 εκατομμυρίων.

Ειδικότερα, τα αιτήματα επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6,6 εκατ. την εβδομάδα από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που ανέμεναν το αριθμό να διαμορφωθεί στα 6 εκατ. σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που είχε διενεργήσει το marketwatch.

Έτσι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ κατά σειρά 3,3 εκατ. αιτήσεις επιδόματος, 6,9 εκατ. και τώρα 6,6 εκατ. με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 16,8 εκατ.

Χαρακτηριστικό είναι το διαγράμμα του marketwatch, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ:

«Για να αντιληφθεί κανείς το τρομακτικό μέγεθος των αριθμών αυτών, πριν από την 21ης Μαρτίου (του 2021), η υψηλότερη εβδομαδιαία καταγραφή που είχε παρουσιαστεί ήταν 695.000 αιτήσεις το 1982», επισημαίνει ο οικονομολόγος Τζόσουα Σαπίρο της MFR Inc.

Αξίζει να σημειωιεί τέλος, ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν από το υπ. Εργασίας στο αρνητικό ρεκόρ των 6,87 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 219.000 από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.