Η Ρωσία ακυρώνει τη συμφωνία φορολόγησης με την Κύπρο

Η Ρωσία ακυρώνει τη συμφωνία φορολόγησης με την Κύπρο

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ακυρώνει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας απέτυχαν, αιφνιδιάζοντας την κυπριακή πλευρά, που θεωρεί ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη κίνηση θα ενθαρρύνει ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Κάτι τέτοιο θα καταφέρει πλήγμα στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας που, με τους συγκριτικά χαμηλότερους φόρους και τη συμφωνία αποφυγής διπλής επιβάρυνσης με τη Μόσχα, αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό προορισμό για Ρώσους επιχειρηματίες και εταιρείες.

Ωστόσο, με την οικονομία της Ρωσίας να πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορωνοϊού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Μάρτιο φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα αποχωρούσε μονομερώς από συμφωνίες με χώρες που δε θα αποδέχονταν τις προτάσεις της.

Τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Αλέξέι Σαζάνοφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο για την τροποποίηση της συμφωνίας δεν ευδοκίμησαν, κι ότι η Μόσχα θα εκκινήσει τις διαδικασίες απόσυρσης από τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης.

«Βεβαίως η αναδιάρθρωση εταιρικών στοιχείων μέσω Κύπρου δεν θα είναι πλέον συμφέρουσα. Θα είναι πολύ καλύτερο να τα μεταφέρει κανείς όλα πίσω στη Ρωσία,» είπε ο Σαζάνοφ, ενώ πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση επεξεργάζεται τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για να διευκολύνει τη μεταφορά εταιρικών στοιχείων στη Ρωσία.

Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως η κίνηση αυτή αιφνιδίασε την κυπριακή κυβέρνηση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι πως ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 του μηνός,» ανέφερε ανακοίνωση από τη Λευκωσία, που διευκρίνιζε ότι ο ο ίδιος ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα προΐσταται των συνομιλιών.

Η Λευκωσία ανέμενε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να επισκεφθεί το νησί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος.

«Έχουμε τοποθετηθεί σε κάποια ζητήματα και αναζητούμε συνέχεια των επαφών και συμφωνία, καθώς δε συμφωνήσαμε επισήμως ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν,» δήλωσε έτερη κυβερνητική πηγή στην Κύπρο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.