Η Οικονομία του Ωκεανού το επόμενο παιχνίδι των αγορών

Η Οικονομία του Ωκεανού το επόμενο παιχνίδι των αγορών

Από τους ωκεανούς έρχεται το επόμενο μεγάλο κύμα βιώσιμης καινοτομίας, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για όσους τοποθετηθούν νωρίς και στα κατάλληλα assets. Μετά τα κρυπτονομίσματα και την Apple, το επόμενο next big thing των 3 τρισ. δολαρίων είναι η Οικονομία των Ωκεανών.

Ευτυχώς για το περιβάλλον, οι μεγάλοι του κόσμου αρχίζουν να συνειδητοποιούν, έστω και αργά, ότι οι ωκεανοί μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο, τεραστίων διαστάσεων, πεδίο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, ακολουθώντας μάλιστα τα πρότυπα βιωσιμότητας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η «Ocean Economy» ή «Blue Economy», η οικονομία δηλαδή που σχετίζεται με τις θάλασσες, θα φτάσει σε μέγεθος τα 3 τρισ. δολάρια έως το 2030.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των υδατοκαλλιεργειών, ήτοι της συστηματικής καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών για την παραγωγή προϊόντων διατροφής. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, οι υδατοκαλλιέργειες είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος τροφίμων στον πλανήτη, και διαθέτει περίπου το 50% των ψαριών που καταναλώνει ο άνθρωπος. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 109 εκατ. μετρικούς τόνους το 2030, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 32% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η οικονομία του ωκεανού, γνωστή και ως μπλε οικονομία, εξελίσσεται σε βασικό κομμάτι της προσπάθειας καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ωκεανοί μας. Τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος και θαλασσινών παράγουν μεγάλες ποσότητες ρύπων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το υφιστάμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων ευθύνεται για περίπου το 21%-37% των αερίων του θερμοκηπίου.

Η οικονομία του ωκεανού σχετίζεται με τη βιώσιμη χρήση του ωκεανού και των θαλάσσιων πόρων για την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα τη βελτίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αν συγκριθεί με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Οικονομία του Ωκεανού, κατατάσσεται 7η σε μέγεθος.

Και μόνο το γεγονός ότι το 80%-90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω των ωκεανών, αρκεί για να καταλάβουμε τη σημασία τους. Επίσης, έως το 2025, το 34% της παραγωγής αργού πετρελαίου θα προέλθει από υπεράκτιες πηγές.

Συνολικά, η οικονομία του ωκεανού εμφανίζει ετήσια παγκόσμια οικονομική παραγωγή της τάξης των 1,5 τρισ. δολαρίων και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι θάλασσες θα μπορούσαν να προσφέρουν στον άνθρωπο 6 φορές περισσότερη τροφή απ’ ότι δίνουν σήμερα και πάνω από τα 2/3 της ζωικής πρωτεΐνης που θα χρειάζεται στο μέλλον για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές που θα ανέβουν νωρίς στο τρένο της Οικονομίας του Ωκεανού, επιλέγοντας εταιρείες με μέλλον και καινοτόμες εφαρμογές, θα ωφεληθούν από την τεράστια ανάπτυξη των επόμενων ετών.

Σύμφωνα με μελέτες, τα σημερινά επίπεδα παγκόσμια ζήτησης προϊόντων κρέατος και γάλακτος προβλέπεται ότι θα διπλασιαστούν έως το 2050, λόγω της σημαντικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τότε στα 9 δισεκατομμύρια. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας φτάνει στα όριά του και οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του πλανήτη με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων αναφέρει ότι η επένδυση 2-3,7 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως σε τέσσερις κρίσιμα πεδία μπορεί να αποδώσει από 8,2 έως 22,8 τρισ. δολάρια έως το 2050. Τα πεδία αυτά είναι α)η αποκατάσταση μαγκρόβιων δασών, β) η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, γ) η απανθρακοποίηση της διεθνούς ναυτιλίας και δ) η αύξηση της βιώσιμης παραγωγής πρωτεϊνών από τους ωκεανούς.