Η νορβηγική κυβέρνηση θα στηρίξει το πλάνο επιβίωσης της Norwegian Air

Η νορβηγική κυβέρνηση θα στηρίξει το πλάνο επιβίωσης της Norwegian Air

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη στήριξή της στο σχέδιο επιβίωσης της Norwegian Air, καθώς η Υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να γίνει μέτοχος της εταιρείας, αλλά θα παρέχει χρηματοδότηση αν συμβάλουν και ιδιώτες επενδυτές.

Η υπερχρεωμένη αεροπορική εταιρεία, που έχει υποχρεωθεί από την πανδημία να εκτελεί πτήσεις με μόνο έξι από τα 138 αεροσκάφη της, αιτήθηκε οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Norwegian εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές με απόφαση δικαστηρίων της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας το προηγούμενο έτος, καθώς επιδιώκει να απαλλαγεί από τα χρέη της, ενώ σχεδιάζει να διακόψει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

«Η υποστήριξη της κυβέρνησης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες άντλησης νέων κεφαλαίων προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Τζέικομπ Σραμ.

Η συμμετοχή της κυβέρνησης, με τη μορφή ενός υβριδικού δανείου, θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην προγραμματισμένη έκδοση μετοχών.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης μοιάζει πιο στιβαρό από αυτό που απορρίψαμε τον Οκτώβριο, και κατά συνέπεια επιθυμούμε να συμβάλουμε» δήλωσε η Υπουργός Βιομηχανίας.

Το σχέδιο εξαρτάται από την άντληση τουλάχιστον 532 εκατ. δολαρίων, κυρίως από θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές, ενώ η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο της χώρας, ανέφερε η κυβέρνηση.

Απαραίτητη θα είναι και η έγκριση του νορβηγικού κοινοβουλίου. Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να υποστηρίξει την αεροπορική εταιρεία στη διάρκεια της κρίσης.