Η καναδική Couche-Tard σε συνομιλίες εξαγοράς της Carrefour

Η καναδική Couche-Tard σε συνομιλίες εξαγοράς της Carrefour

Ο καναδικός όμιλος μίνι μάρκετ Couche-Tard προσέγγισε τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour για πιθανή εξαγορά. Αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολική αξία που θα ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, όπως δήλωσαν και οι δύο εταιρείες το βράδυ της Τρίτης με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους. Πηγές που επικαλούνται οι Financial Times αναφέρουν ότι η κίνηση της Couch-Tard είναι πολύ πρόσφατη, ενώ η Carrefour χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί την ιδέα.

Ο καναδικός όμιλος, που έχει χρηματιστηριακή αξία 37 δισ. δολαρίων, έχει αναπτυχθεί μέσω εξαγορών, αλλά έως τώρα εστιάζει σε μίνι μάρκετ και αυτή την στιγμή διαχειρίζεται ένα δίκτυο τουλάχιστον 9.000 μίνι μάρκετ στη Β. Αμερική, τα περισσότερα εκ των οποίων στεγάζονται σε πρατήρια καυσίμων. Η παρουσία του στην Ευρώπη είναι πολύ πιο περιορισμένη, με 2.700 σημεία πώλησης.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα ενισχύσει την παρουσία της Couche-Tard στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και θα την βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της, επεκτεινόμενη στην αγορά των σούπερ μάρκετ.

Η Carrefour είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, με πάνω από 2.000 καταστήματα και περισσότερα από 700 hypermarkets στην Ευρώπη, ενώ έχει παρουσία και στην Βραζιλία και την Αργεντινή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξάντρ Μπομπάρ, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε περικοπές κόστους που του επέτρεψαν να επενδύσει σημαντικά στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στα βιολογικά τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Carrefour ενισχύθηκε κατά 11% σήμερα στο χρηματιστήριο του Παρισιού, δίνοντας στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Couche-Tard υποχώρησε κατά 2,2% όταν το Bloomberg μετέδωσε την πληροφορία για τις συζητήσεις.