7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Η επιστροφή του Σωκράτη

Η επιστροφή του Σωκράτη

Η τιμή της μετοχής της Intralot τον τελευταίο χρόνο στο ταμπλό καταγράφει αύξηση πάνω από 400%. Η Intralot Inc ετοιμάζεται για τον Νasdaq. Το deal με τους ομολογιούχους έκλεισε επιτυχώς χθες με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Την ίδια στιγμή η Intrakat παίρνει νέα έργα και στρέφεται δυναμικά στην πράσινη ενέργεια με δυνητικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Κοινός παρανομαστής των παραπάνω είναι η επανάκαμψη του Σωκράτη Κόκκαλη σε θέσεις ευθύνης στον Όμιλο.

Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα που έχει κερδίσει ο Σ. Κόκκαλης είναι αυτό της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Την απόφαση να αναμιχθεί ενεργά στη διαδικασία αλλαγής σελίδας της Intralot, την πήρε στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου τον Αύγουστο του 2020. Σε διαρκή επικοινωνία με δικηγορικές εταιρείες, εκπροσώπους των ομολογιούχων και τον αναπληρωτή CEO Χρυσόστομο Σφάτο, κατάφερε και «γύρισε» το παιχνίδι. Έτσι λοιπόν ήρθε το deal με τους ομολογιούχους πιστωτές στα τέλη Ιουνίου, όπου ρυθμίστηκε το θέμα του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο, εξασφαλίζοντας μάλιστα ευρεία αποδοχή της τάξεως του 90%.

Η τελευταία πράξη «παίχτηκε» προχθες, όπου το δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει μικρομεσαία funds για την απαγόρευση ανταλλαγής των ομολογιών ανοίγοντας το δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων. Έτσι λοιπόν η εταιρεία απαλλάσσεται σταδιακά από τον «βραχνά» ενός μεγάλου μέρους του χρέους, ολοκληρώθηκαν οι ανταλλαγές των ομολογιών και ξεκινά η υλοποίηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε ανοδικό σερί την τιμή της μετοχής, η οποία από τα 14 λεπτά τον Μάϊο εκτοξεύτηκε μέχρι τα 0,3860 ευρώ αυτή την εβδομάδα, έχοντας ενισχυθεί παράλληλα πάνω από 400% σε σχέση με τις ελάχιστες τιμές του περσινού Ιουλίου, και με την αποτιμήσή της σήμερα να ξεπερνά τα 55,4 εκατ. ευρώ. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση της τιμής της μετοχής προσέγγισε το 50% Παράλληλα, η θυγατρική στις ΗΠΑ (Intralot Inc) σχεδιάζει την είσοδό της στον Nasdaq όπως είχε δηλώσει ο Σ. Κόκκαλης στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Τα παραπάνω γεγονότα έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος από το Νοέμβριο του 2020 επανήλθε στη θέση του CEO του ομίλου Intralot.

Νέοι δρόμοι για την Intrakat…

H ενεργή εμπλοκή του στον όμιλο όμως δεν αφορά μόνο την Intralot. Στις 19 Ιουλίου ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε Πρόεδρος του ΔΣ της Intrakat, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί τον στρατηγικό μετασχηματισμό της εταιρείας. Σε συνεργασία με τον Πέτρο Σουρέτη, CEO του Ομίλου, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα της εταιρείας που περιλαμβάνει τον πράσινο μετασχηματισμό και πολλά ενεργειακά projects. Η εταιρεία αναμένεται να κινηθεί δυναμικά, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών μέσα από την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής ποιότητας σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ, καθώς και ενίσχυσης των οικονομικών της μεγεθών.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα πυροδοτήσουν επενδυτική έκρηξη, δίνοντας ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα ψηφιακής τεχνολογίας και στην ενέργεια από ΑΠΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στις ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας αυτής, σε επενδύσεις που μπορούν δυνητικά να αγγίξουν το 1 δισ.ευρώ.

Εκτός όμως από τις «πράσινες» επενδύσεις η Intrakat έχει αναλάβει πολύ σημαντικά έργα, ενώ το ανεκτέλεστο της ανέρχεται στα 749 εκατ. ευρώ και το οποίο σταδιακά μετασχηματίζεται σε ένα μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

Διαβάστε ακόμα:

Intralot: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τους ομολογιούχους