ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Η «δεύτερη ζωή» για το Λόφο του Στρέφη, δια χειρός Prodea Investments

Η «δεύτερη ζωή» για το Λόφο του Στρέφη, δια χειρός Prodea Investments

Με τη στήριξη της ηγέτιδας δύναμης του real estate, Prodea Investments, ξεκινά η ανάπλαση του ιστορικού λόφου, προκειμένου να γίνει ξανά ένας υπερτοπικού χαρακτήρα πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες της Αθήνας και τους επισκέπτες. Πρόκειται για μία στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα, δηλώνει για το project και τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ο CEΟ της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, επισημαίνοντας ότι «η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA».

Για τον ιστορικό λόφο Στρέφη, είναι η αφετηρία μιας «δεύτερης ζωής». Μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο της εγκατάλειψης και να διεκδικήσει ξανά, με νέα ταυτότητα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο κέντρο της Αθήνας και στην καθημερινότητα των πολιτών της. Πρόκειται για ένα εμβληματικό project ανάπλασης, που συντελείται με χορηγία της Prodea Investments, συνυφασμένο και με την ευρύτερη στρατηγική της ηγέτιδας δύναμης του real estate για την ανάδειξη όλο και περισσότερων σημείων της πόλης, σε επίκεντρα πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αλλά και τουριστικής έλξης.

Στους μυημένους στην ιστορία των Αθηνών, είναι γνωστό ότι και η «πρώτη ζωή» του λόφου Στρέφη ξεκίνησε επίσης από μία… ανάπλαση. Ο λόφος, ιδιοκτησία της οικογένειας Στρέφη, ήταν ένα λατομείο που είχε πάψει να λειτουργεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Η σκόνη που σηκωνόταν, όμως, από το εγκαταλελειμμένο νταμάρι… λέρωνε τα απλωμένα ρούχα στην παραπλεύρως ευρισκόμενη κατοικία της οικογένειας, εξοργίζοντας την κυρία Στρέφη, που ζήτησε από το σύζυγο της να «κάνει κάτι» γι’ αυτό. Κι εκείνος, αξιωματικός του στρατού, έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να δενδροφυτεύσουν την πλαγιά…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαμόρφωση του ιστορικού λόφου, που για δεκαετίες αποτέλεσε το απόλυτο σημείο προορισμού για τις οικογένειες της Αθήνας, τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές, τα βράδια του καλοκαιριού. Ήταν το πράσινο spot της Αθήνας που συνδέθηκε με τον περίπατο, την ψυχαγωγία, τη μουσική και τη φοιτητική ζωή, δίνοντας ανάσες στους κατοίκους του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια όμως, η υποβάθμιση του κέντρου, έφερε την παρακμή και στο λόφο Στρέφη. Η εγκατάλειψη, και η αδιαφορία μετέτρεψαν τον άλλοτε πνεύμονα πρασίνου σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Σήμερα, όμως η εικόνα της απαξίωσης μπαίνει και αυτή στην ιστορία. Ο λόφος του Στρέφη βγαίνει από τον λήθαργο και την εγκατάλειψη. Επανέρχεται στο προσκήνιο, ανακτά την ταυτότητα και το χαμένο του ρόλο και αλλάζει όψη για να προσφέρει πάλι, τον περίπατο, τον αθλητισμό, την αναψυχή, τη θέα αλλά και την ασφάλεια που έδινε για δεκαετίες στους επισκέπτες του. Με στόχο να διαμορφώσει ξανά ένα ιστορικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Στον ιστορικό λόφο, ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιεί τη συμμετοχή της PRODEA Investments στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» και προχωρά σε μια σημαντική παρέμβαση. Ήδη, στις 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του έργου. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση της δημοτικής κοινότητας για το σχέδιο, ενώ το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη των παρεμβάσεων στο Λόφο θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συμμετοχή της Prodea Investments στο πρόγραμμα, δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναδειχθεί η κορυφογραμμή του λόφου, να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, να επανασχεδιαστεί η παιδική χαρά και να γίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δωρεά εκ μέρους της εταιρείας, που περιλαμβάνει το απαραίτητο πλέγμα μελετών και παρεμβάσεων, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για την Prodea, η επιλογή της συνεισφοράς και της στήριξης στο συγκεκριμένο έργο προφανώς και δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, συναρτάται και συσχετίζεται άμεσα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μιας εταιρείας real estate που επιλέγει να είναι μέρος της πόλης και μέρος της καθημερινότητάς της. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διατηρεί και το «αρχηγείο» της στο κέντρο του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης.

Ως προς την ανάπλαση του Στρέφη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, εξηγεί ότι για την Prodea, «δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα». Και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης».

Η προσφορά της Prodea, φέρνει νέο αέρα και στους σχεδιασμούς του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει θέσει στόχο να αναβαθμιστεί ολόκληρος ο λόφος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, μέσα από την ενίσχυση και την αποκατάσταση των στοιχείων του. Δηλαδή με περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονο, ασφαλή εξοπλισμό. Και όπως εξηγεί, «το έργο έχει προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου».

Με την ευκαιρία της έγκρισης των διαδικασιών για το έργο από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Prodea Investments για τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου και να εξηγήσει τη στρατηγική και τους στόχους: «Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή. Και αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό, αλλά και με όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με τη συνεργασία με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας, αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».

----

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» γίνεται πραγματικότητα με τη συμμετοχή φορέων, ιδρυμάτων, ιδιωτών, κατοίκων. Είναι το πρόγραμμα που έως σήμερα, έχει δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα, να αξιοποιήσει, να αναβαθμίσει και να δημιουργήσει χώρους που έχει ανάγκη η πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στον δήμο, να θέτει τα δεδομένα, να σχεδιάζει και να ελέγχει τις παρεμβάσεις, να μειώνει το κόστος τους και παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με όλους εκείνους που συμμετέχουν, να αποδίδει άμεσα στην πόλη έργα και χώρους αξιοπρεπείς και αναβαθμισμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα, το «Υιοθέτησε την πόλη σου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πλατείας Ομονοίας, τη δημιουργία πάρκων στις γειτονιές της Αθήνας, σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και σε πολλά άλλα έργα, που θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αποδοθούν στους Αθηναίους και τις Αθηναίες.