Γιατί η ανάπτυξη μπορεί να πλησιάσει το 6%

Γιατί η ανάπτυξη μπορεί να πλησιάσει το 6%

Τα προσωρινά στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου είναι σαφές πως υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, δεδομένου ότι η πρόβλεψη ήταν μεταξύ 12-13%.

Η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ της χώρας παραπέμπει σε αρκετά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους, ο οποίος θα κινηθεί πάνω από 5% και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 6%. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός δεν πρέπει να ανησυχεί την οικονομία, καθώς απορροφάται, ενώ θα αποτελέσει έκπληξη αν μεσοσταθμικά φτάσει το 2% στο σύνολο του έτους.

Τα θετικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου οφείλονται στη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας, σε ποσοστά μεγαλύτερα του αναμενόμενου. Το γ’ τρίμηνο αναμένεται να απεικονίσει την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση του τουρισμού. Έτσι εκτιμούμε ότι εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο κινηθεί κοντά στο 8-9%, τότε θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που γίνονται και στηρίζονται στα θετικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Ο τουρισμός φαίνεται να προσεγγίζει το 60% των εσόδων του 2019 και αυτό θα ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο για την οικονομία. Αν συνυπολογίσει κανείς πως θα ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα απορροφηθούν χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε αναμένουμε η ανάπτυξη να επεκταθεί έως και το 2023-2024.

Πριν τρεις μήνες αυτή η προοπτική δεν υπήρχε για την ελληνική οικονομία, καθώς πιστεύαμε πως η διάρκεια της ανάκαμψης θα ήταν έως και το 2022. Όμως πλέον πιστεύω πως είναι δυνατόν να δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2024, καθώς αρχίζουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να επεκταθεί η ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Ενώ δηλαδή σήμερα έχουμε το comeback της οικονομίας, τότε θα έχουμε το comeback των κεφαλαίων.

Ένα θέμα που αφορά στην οικονομία είναι φυσικά και ο πληθωρισμός. Αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σε ετήσια βάση σημαντική μεταβολή, παρ' ό,τι πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που αφορούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αναμφισβήτητα αυτά θα δείξουν άνοδο, αλλά θα αποτελέσει έκπληξη αν για την Ελλάδα ο πληθωρισμός πλησιάσει το 2% ετησίως. Ένας μεσοσταθμικός πάντως πληθωρισμός της τάξεως αυτού του επιπέδου, θα πρέπει μάλλον να θεωρείται υγιές στοιχείο για την οικονομία.

Επομένως, δεδομένου ότι πριν τον Αύγουστο ο πληθωρισμός δεν είχε ξεπεράσει το 0,6%, εκτιμώ ότι έχει περιθώριο η οικονομία να απορροφήσει μελλοντικά έναν υψηλότερο πληθωρισμό.

*O Παναγιώτης Πετράκης είναι καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ