Γερμανία: Συνελήφθη ο πρώην CEO της Wirecard για το σκάνδαλο των 1,9 δισ.

Γερμανία: Συνελήφθη ο πρώην CEO της Wirecard για το σκάνδαλο των 1,9 δισ.

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Wirecard o Μάρκους Μπράουν, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Πριν λίγες μέρες ο Μπράουν είχε ανακοινώσει την παραίτηση του μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι «κατά πάσα πιθανότητα δεν υφίστανται» κονδύλια 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρίας για το 2019, είχαν μεταφερθεί σε καταπιστευτικούς λογαριασμούς στην Ασία. 

Τα εν λόγω κονδύλια αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο στο σύνολο του ισολογισμού που έχει δηλώσει η Wirecard. Τα χρήματα υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε δύο τράπεζες στις Φιλιππίνες, οι οποίες όμως, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσαν ότι η Wirecard δεν είναι πελάτης τους.

Η εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και εξετάζει την πλήρους κλίμακας αναδιάρθρωση, αφού απέσυρε τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι προηγούμενες περιγραφές των δραστηριοτήτων της με τρία μέρη, που επεξεργάζονται συναλλαγές για λογαριασμό της, «δεν ήταν σωστές».

Η Wirecard είχε αναδειχθεί σε sucess story του γερμανικού τεχνολογικού κλάδου, πετυχαίνοντας ακόμη και την είσοδό της στον δείκτη DAX. H πτώση άρχισε όταν ένας πληροφοριοδότης κατήγγειλε ότι η επιτυχία της βασιζόταν κατά ένα μέρος σε ένα δίκτυο ψεύτικων συναλλαγών. Η εταιρεία απέρριψε τις κατηγορίες, αλλά η αποτυχία της να δημοσιεύσει πιστοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα έφερε στο φως το τι είχε συμβεί.