Αν συνεχίσει η κυβέρνηση όπως ξεκίνησε ο λογαριασμός βγαίνει

Αν συνεχίσει η κυβέρνηση όπως ξεκίνησε ο λογαριασμός βγαίνει

Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα και θα καταφέρει να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Αν συνεχίσει όπως έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση τότε ο λογαριασμός βγαίνει», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν, όπως και το διαθέσιμο εισόδημα και η ανάπτυξη του 2020 τοποθετείται περί το 2,4%-2,5%.

Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 εφάρμοσε πιο συνετή πολιτική την οποία επέτεινε η υφιστάμενη κυβέρνηση, ενώ για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, πριν που ήμουν υπουργός Οικονομικών και μετά διοικητής της ΤτΕ, και έτσι δεν είχαμε τις σχέσεις που θα έπρεπε». Υπογράμμισε ωστόσο ότι γι' αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβήθηκε ότι το καλοκαίρι του 2015 θα φύγουμε από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες της ΤτΕ ήταν ότι προετοιμαζόταν κάποιο σχέδιο μετάβασης σε νέο νόμισμα. Για τη στροφή του κ. Τσίπρα εκτίμησε ότι έλαβε χώρα γιατί π πρώην πρωθυπουργός συνειδητοποίησε την πραγματικότητα.

Αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αποτελεί μία δοκιμασμένη λύση λόγω της εμπειρίας από την Ιταλία και καλύπτει περίπου τα 30 δισ. ευρώ από τα συνολικά 75 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Η ΤτΕ, πρόσθεσε, έχει προτείνει το δικό της σχέδιο το οποίο θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι μόλις ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του Ηρακλή. «Το σχέδιο της ΤτΕ είχε μπει στο συρτάρι από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτήρισε δε, τα κόκκινα δάνεια ως τη μεγαλύτερη κληρονομιά της κρίσης, μεγαλύτερη ίσως ακόμα και από το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν προήλθε από τις τράπεζες καθώς οι ισολογισμοί τους δεν ξεπέρασαν το 1%-1,5% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες έφτανε έως και το 7%.

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τη φημολογία για συγχωνεύσεις τραπεζών λέγοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι είναι μόνο 4 οι συστημικές τράπεζες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία» την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι φάνηκε από τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο ότι δεν ήξεραν τι έκαναν. «Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.