Φορείς ΑΠΕ προς κυβέρνηση: Σεβαστείτε τις υποχρεώσεις του κράτους

Φορείς ΑΠΕ προς κυβέρνηση: Σεβαστείτε τις υποχρεώσεις του κράτους

Ένα κράτος δικαίου πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις του απέναντι στους επενδυτές, είναι η θέση των φορέων των ΑΠΕ, που αναμένουν τις προτάσεις του Κ.Χατζηδάκη.

Κατά την μεταξύ τους συνάντηση, ο υπ. Ενέργειας δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει βεβιασμένες αποφάσεις για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ, ούτε να αιφνιδιάσει την αγορά. Διαβεβαίωσε ότι θα προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος, προτού αποφασιστεί πως θα καλλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Δηλαδή του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει στα τέλη του έτους στα 290 εκατ ευρώ.

Σε επίπεδο Μαξίμου

Εκπρόσωποι πάντως των ξένων εταιρειών ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, δηλαδή οι Enel, EDF, Iberdrola και Total-Eren, προτίθενται να μεταφέρουν τις απόψεις τους και στο Μαξίμου. Κατά τις συναντήσεις τους θα μεταφέρουν τον κίνδυνο ότι εφόσον δεν κατέβουν οι τόνοι και αν δεν βρεθεί μια δίκαιη λύση χωρίς την επιβολή έκτακτης εισφοράς, τότε θα ανέβει το country risk για την χώρα και οι μητρικές τους θα θέσουν υπό επανεξέταση τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα.

Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ δημιουργήθηκε αφενός λόγω της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η επιχείρηση, αφετέρου λόγω της πανδημίας. Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και η βουτιά στην χονδρεμπορική τιμή που προκάλεσε η πανδημία, μεγένθυναν το πλήγμα για τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Χθες και στον απόηχο των σεναρίων που θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να εξετάζει την επιβολή στους παραγωγούς των ΑΠΕ ενός έκτακτου χαρατσιού, προκειμένου να μηδενισθεί το έλλειμμα, ο Κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε στους φορείς του χώρου ότι δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις.

Προτάσεις και μελέτες

Εκείνοι ζητούν από το υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και τις μελέτες βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ, καθώς επίσης να τους δώσει την μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούν οι ίδιοι στη σχετική μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης ζητούν να τους κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές προτάσεις του ΥΠΕΝ, προκειμένου να τοποθετηθούν μετά πάνω σε όλα αυτά.

Στόχος της αγοράς είναι να συνδράμει με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός και ειλικρινής, όχι προσχηματικός, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Στην ουσία η πράσινη αγορά ζητά τον σεβασμό των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων ενός συντεταγμένου κράτους που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. «Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα;», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και θυμίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κρατικοί και ευρωπαικοί πόροι

Η θέση των φορέων είναι ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος ουσίας και ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να αξιοποιηθούν κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία.

Στο σενάριο της χρηματοδότησης του ελλείμματος από ευρωπαϊκά κονδύλια, η θέση των φορέων είναι ότι η αγορά και κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουν όλοι μαζί με κάθε μέσο.

Στην συνάντηση με τον Κ.Χατζηδάκη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γ. Περιστέρης, ο αντιπρόεδρος του φορέα Θ. Τσαντίλας, από την ΕΛΕΤΑΕΝ οι Π. Λαδακάκος και Π. Παπασταματίου, καθώς και οι επικεφαλής των ξένων εταιρειών Enel και EDF, Αρ. Χαντάβας και Αν.Ξενιός.