Fed: Ισχυρή ανάκαμψη 6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021 - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Fed: Ισχυρή ανάκαμψη 6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021 - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Ισχυρή ανάκαμψη 6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα,  οι αξιωματούχοι της οποίας διατήρησαν όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα.

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0% με 0,25%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023.

Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

Τζ. Πάουελ: Δεν εξετάζεται αλλαγή πολιτικής προς το παρόν

Για ισχυρή ανάκαμψη, καλύτερη του αναμενομένου, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, ο Πάουελ τόνισε η Fed θα πρέπει να δει μια σημαντική και διαρκή κίνηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% προτού εξετάσει άλλες λύσεις.

"Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε”.

"Έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να δούμε ‘ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο’ και συγκεκριμένα πραγματική πρόοδο και όχι εκτιμώμενη προόδου. Και αυτή είναι μια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προσέγγισή μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.