Ενισχύσεις 170 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων

Ενισχύσεις 170 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων

Τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη μονάδα της εταιρείας «Παλίρροια» στην Εύβοια. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ

Η επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, όπως εξήγησε ο Υπουργός, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τη χώρα, μέσα από τέτοιες μεταποιητικές επιχειρήσεις που στηρίζονται στην ποιότητα, χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και προσφέρουν θέσεις εργασίας, αποτελεί στρατηγική στόχευση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του Μέτρου, η οποία διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες, τόσο για ένταξη των επενδυτικών σχεδίων (χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή που καθυστερούσε τις εντάξεις), όσο και την υλοποίησή τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες, χωρίς να αφήνει περιθώρια για ερμηνείες.

Προτεραιότητα δίνεται στα επενδυτικά σχέδια που δημιουργούν απασχόληση, στις επενδύσεις που υπάρχει ελλειμματικότητα μεταποιητικής υποδομής, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας, όπως αυτά προκύπτουν από τον περιφερειακό σχεδιασμό ή τις μελέτες έξυπνης εξειδίκευσης.

Έμφαση δίνεται στην ωριμότητα του επενδυτικού σχεδίου όπως αυτή εκφράζεται ως δυνατότητα διάθεσης ιδίων κεφαλαίων για την έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου αλλά και ως δυνατότητα διάθεσης ιδίων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ακόμη, στα επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε εκσυγχρονισμούς υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων δίνεται προτεραιότητα στον εξωστρεφή / εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Με την προκήρυξη που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες θα δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά με απλή περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου, με την οποία θα δίνεται και η δυνατότητα έναρξης υλοποίησης της επένδυσης και επιλεξιμότητας των δαπανών με ευθύνη του ενδιαφερόμενου. Στη συνέχεια θα δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα (όχι μικρότερο των 2 μηνών) για την προετοιμασία και υποβολή του πλήρη φακέλου.

Επιπλέον, η νέα Υπουργική Απόφαση προβλέπει διατάξεις για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δίνει λύσεις για την ολοκλήρωσή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ