Ελλάκτωρ: Ο μετασχηματισμός, οι προκλήσεις και το μέλλον

Ελλάκτωρ: Ο μετασχηματισμός, οι προκλήσεις και το μέλλον

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Είκοσι χρόνια μετά από την τριπλή συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ, που δημιούργησαν τον όμιλο Ελλάκτωρ και ένα χρόνο μετά την ιστορική γενική συνέλευση, όπου για πρώτη φορά στα ελλαδικά επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά χρονικά, οι μέτοχοι επέβαλαν αλλαγή διοίκησης, η Ελλάκτωρ βρίσκεται στο μέσον μιας μνημειώδους διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

Πρόκειται για μια κολοσσιαία προσπάθεια που – σ'' αυτό το μέγεθος και εύρος – δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα εγχώρια επιχειρηματικά χρονικά, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν όμιλο με παρουσία σε 5 ηπείρους, 30 χώρες και 13.000 άμεσα εργαζόμενους, όμιλο που καταπιάνεται με ένα μεγάλο εύρος έργων από κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια, περιβάλλον, απορρίμματα, ανάπτυξη ακινήτων και facility management.

Σ'' αυτό το 12μηνο ξεκίνησε μια μνημειώδης προσπάθεια ολικού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα, που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, παρ'' ότι αρκετά θετικά έχουν ήδη διαφανεί.

Πρόκειται για νέα οργανωτική δομή και λειτουργία σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, αναδιάρθρωση θυγατρικών, «πάντρεμα» κοινών δραστηριοτήτων μέσω καλύτερης επικοινωνίας αυτών των θυγατρικών, αυτοκάθαρση, διαφάνεια και αποκατάσταση του κύρους της εταιρείας στις αγορές που έχει έργα.

Ένα φιλόδοξο και πολυσχιδές εγχείρημα με στόχο να νοικοκυρέψει τη... χαώδη διοικητική λειτουργία και τη δαιδαλώδη διάρθρωση, που για πολλά χρόνια το παρωχημένο μοντέλο διοίκησης δημιούργησε, με όλες τις γνωστές δυσλειτουργίες αλλά και τις ζημιές.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο πρόεδρος του δ.σ. του ομίλου στη γενική συνέλευση Γιώργος Προβόπουλος, «η μάχη για την εξυγίανση της Ελλάκτωρ συνεχίζεται εντατικά αλλά δεν έχει ακόμα κριθεί. Μπορεί να έχουμε κάνει πολλά μέσα σε ένα και μόνον χρόνο, ωστόσο το πλήθος των αλλαγών που πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν, παραμένει μεγάλο. Μοναδικός μας στόχος είναι η οριστική επιστροφή του Ομίλου στη δημιουργία μακροχρόνια υγιούς αξίας στους μετόχους μας.

Η... απογραφή της δαιδαλώδους διάρθρωσης και οι αλλαγές

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο έγινε μια πλήρης... απογραφή της δαιδαλώδους διάρθρωσης, καθώς επικαιροποιήθηκαν οι περιγραφές του εργασιακού αντικειμένου, των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων για τους 270 διακριτούς ρόλους που υπάρχουν στις δεκάδες εταιρείες του ομίλου. Συμφωνήθηκαν οι δομές για τις Διευθύνσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε όλες τις εταιρείες (Οικονομικό, Νομικό, Πληροφορική, Διοικητικές Υπηρεσίες, Ανθρώπινο Δυναμικό) κι ανανεώθηκαν 60 πολιτικές και διαδικασίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, σε επίπεδο οργανωτικής δομής έγιναν μεγάλα βήματα, καθώς ολοκληρώθηκε ένας ευρύς κύκλος ενδυνάμωσης της Ομιλικής λειτουργίας στο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο, με την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, αλλά και με την ανάδειξη μέσα από τους κόλπους του Oμίλου αξιόλογων, ικανών και έμπειρων στελεχών.

Επίσης, υπήρξε γενικευμένη αναδιοργάνωση και αλλαγή κουλτούρας ενδοομιλικά, δεδομένου ότι για χρόνια, οι θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό δεν είχαν ουσιαστική «επικοινωνία» μεταξύ τους, ούτε συνεργασίες, ούτε οικονομίες κλίμακος, καθώς λειτουργούσαν με στεγανά.

Το βάρος στον ΑΚΤΩΡ

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Καλλιτσάντση, σε όλους τους τομείς το συμμάζεμα έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, όμως επισήμανε ότι στην ΆΚΤΩΡ, τον κατασκευαστικό βραχίονα και αιχμή του δόρατος του ομίλου στα μεγάλα έργα του εξωτερικού, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Μίλησε για την αναγνώριση ζημιών που «καθάρισαν» την εταιρεία, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών και την αποκατάσταση της στενής και παραγωγικής συνεργασίας με όλα τα στελέχη.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, δύο ήταν τα κύρια μέτωπα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών και η αποκατάσταση της στενής και παραγωγικής συνεργασίας με όλα τα στελέχη.



Τόνισε πως «στην ΑΚΤΩΡ συντελείται μία κοσμογονία κι αυτό το ενστερνίζονται όλοι οι άνθρωποί μας που θέλουν να βλέπουν στην ΑΚΤΩΡ της επόμενης ημέρας, μία σύγχρονη, ισχυρή, αξιόπιστη κατασκευαστική δύναμη που θα μας κάνει όλους περήφανους να δουλεύουμε για αυτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έξι μήνες η ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει δύο νέα έργα στη Ρουμανία συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, «αυτό που κατορθώσαμε να κάνουμε μετά από ατελείωτες μέρες και νύχτες στην ΑΚΤΩΡ, είναι να μπει μία κατ' αρχήν τάξη. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και ας μη ξεχνάμε πως καλούμαστε να θεραπεύσουμε όλα αυτά τα θέματα ενόσω η εταιρεία λειτουργεί κι ανταγωνίζεται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τον Κλάδο.

Δυστυχώς, η αναδιοργάνωση που έπρεπε να γίνει στην περίοδο των παχέων αγελάδων, γίνεται τώρα, σε μία περίοδο κρίσης για την αγορά των κατασκευών και με συνθήκες μεγάλης οικονομικής πίεσης. Κι όμως, αν δεν γινόταν ούτε τώρα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό».

Επιμέρους ενέργειες ανά κλάδο με στόχο την κερδοφορία

Παραχωρήσεις, Περιβάλλον και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τις τρεις μηχανές ανάπτυξης του Ομίλου. Η επιστροφή της Ελλάκτωρ στην κερδοφορία βασίζεται μεσοπρόθεσμα σε αυτούς τους τρεις κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν αυστηρά μέτρα παρακολούθησης κι ελέγχου του κατασκευαστικού βραχίονα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επιστροφή της ΑΚΤΩΡ στην κερδοφορία. Για την ΑΚΤΩΡ, η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθιστά μονόδρομο τη βελτίωση της οργανωτικής και επιχειρησιακής της λειτουργίας εκτός συνόρων.

Στον Κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, που προβλέπει την κατασκευή 5 νέων αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 196 MW μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Κλάδου να προσεγγίσει τα 500 MW, από 296 MW που είναι σήμερα.

Πέραν της συνεπούς υλοποίησης του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου και της αποτελεσματικής διαχείρισης του παρόντος χαρτοφυλακίου έργων, θα εκτιμηθούν οι δυνατότητες επέκτασης σε επιλεγμένες χώρες και η δραστηριοποίηση σε έργα EPC.

Στον Κλάδο Ανάπτυξης Ακινήτων, σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την ολοκλήρωση της Β' φάσης ανάπτυξης του Smart Park εντός του φθινοπώρου, κινείται και η επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ από τη REDS, επεκτείνοντας τα παρόντα 36.500 τ.μ. κτηρίων σε συνολικά 50.000 τ.μ. και διπλασιάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων και των χώρων εστίασης.

Η μαύρη τρύπα της διαχείρισης απορριμμάτων

Αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων τονίστηκε πως «παρά τα δεκάδες εκατομμύρια με τα οποία επιβαρύνονται κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες λόγω των προστίμων που μας επιβάλει η Ευρώπη ως αποτέλεσμα της διατήρησης παράνομων χωματερών, παρά τις φοβερές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κέρκυρα που μια μέρα θα γίνει πρωτοσέλιδο στα ξένα Μέσα – η πρόοδος στη διαχείριση απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και χρόνια.

Τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων, ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Η ΗΛΕΚΤΩΡ, πάντα στην πρωτοπορία, κατασκεύασε και λειτουργεί μέχρι σήμερα το 1ο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Νέος αέρας στην εταιρική επικοινωνία

Σύμφωνα με τον CEO της Ελλάκτωρ ο όμιλος είχε εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια ή στην αποσπασματική πληροφόρηση των δραστηριοτήτων του προς τα έξω. Έτσι, μέσα σε μια 20ετία οικοδομήθηκε μια επικοινωνιακή Βαβέλ, όπου κάθε δραστηριότητα μιλούσε άλλη γλώσσα, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα σε μετόχους, δημοσιογράφους και κοινή γνώμη.

Από τον Σεπτέμβριο όμως του 2018, ο Όμιλος Ελλάκτωρ απέκτησε ως αναπόσπαστο κομμάτι του C-level, Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας, απέκτησε δηλαδή μία και μόνο φωνή που τον εκπροσωπεί σε όλες του τις δραστηριότητες και σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του.

Μέσα σε μόλις δέκα μήνες, η Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου, υπό την ευθύνη της κυρίας Μαίρης Ανδρεάδη, προχώρησε σε πλήρη ανασχεδιασμό και ενοποίηση της εταιρικής ταυτότητας, συγκέντρωσε, συστηματοποίησε και διαχειρίζεται το σύνολο της δαπάνης επικοινωνίας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Χαρακτηριστική της δαιδαλώδους διάρθρωσης ακόμη και στα θέματα «βιτρίνας» όπως είναι η επικοινωνία ήταν η γνωστοποίηση από τον κ. Καλλιτσάντση ότι «μέχρι τώρα ο Όμιλος συντηρούσε περισσότερες από 25 διαφορετικές ιστοσελίδες, με διαφορετική δομή, μορφή, περιεχόμενο, γλώσσες»!

Πλέον, μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία, η εταιρεία αποκτά νέα ομιλική ιστοσελίδα, η οποία συγκεντρώνει σε πρώτη φάση το σύνολο των βασικών δραστηριοτήτων του, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα αντιπροσωπεύει το σύνολο των θυγατρικών, αποτελώντας μία και μόνο πύλη εισόδου για το σύνολο του Ομίλου, ανεξαρτήτως δραστηριότητας ή χώρας δραστηριοποίησης.

Παράλληλα, η εταιρεία αποκτά ένα νέο σύγχρονο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας (intranet) για το σύνολο των εργαζομένων αντί του μέχρι πρότινος συστήματος που απευθυνόταν αποκλειστικά στους εργαζομένους των κεντρικών και στο μικρό πληθυσμό του προσωπικού στην Ελλάδα που εκτελούσε δουλειά γραφείου κι άρα διέθετε συνεχώς πρόσβαση σε υπολογιστή.