ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2021η
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκκρεμότητες «τέλος»: Αποδίδονται οι αποζημιώσεις, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος

Εκκρεμότητες «τέλος»: Αποδίδονται οι αποζημιώσεις, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος

Το ενδεχόμενο και οι αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» του ενοικίου να καταβληθούν προκαταβολικά -δηλαδή πριν γίνουν οι δηλώσεις COVID για τον μήνα Απρίλιο- θα εξετάσει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Το σενάριο, «υπακούει» στη λογική του να πάρουν εγκαίρως τα χρήματά τους οι ιδιοκτήτες οι οποίοι πλέον μπαίνουν στον 15ο μήνα απώλειας εισοδήματος δεδομένου ότι και τον Μάιο θα δοθεί και πάλι η δυνατότητα στους ενοικιαστές που παραμένουν «κλειστοί» να μην πληρώσουν ενοίκιο.

Εφόσον υιοθετηθεί η λογική της «προκαταβολής» των αποζημιώσεων και τον Απρίλιο και για τον Μάιο (σ.σ. στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι από τον Ιούνιο θα υπάρξει η επιστροφή στην κανονικότητα και στο συγκεκριμένο «μέτωπο») εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να λάβουν αυτά που δικαιούνται.

Ειδικότερα:

  1. Θα ενεργοποιηθεί το δικαίωμά τους να μη φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει με την απλή αποστολή εξωδίκου και χωρίς να χρειαστεί να γίνει αγωγή εξώσεως
  2. Θα φανούν όλα τα «πιστωτικά» που δόθηκαν ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τα «κουρέματα» που έγιναν μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020. Ήδη έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες χιλιάδες πιστωτικά στις μερίδες των ιδιοκτητών στο Taxis και πλέον αυτό που αναμένεται είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης ώστε να γίνει ο συμψηφισμός με το σχετικό ποσό.
  3. Θα έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις σε «μετρητά» με την πίστωση των σχετικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  4. Θα έχει καταλογιστεί λιγότερος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό διότι το ενοίκιο που καταβλήθηκε από το κράτος ως αποζημίωση δε θα φορολογηθεί ενώ εννοείται ότι δε θα επιβληθεί φόρος και στο ποσό του «κουρέματος» που έγινε από τους ενοικιαστές.
  5. Θα αποτυπωθεί στη φορολογική δήλωση το κέρδος από τη μη επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος. Από μόνο του αυτό μπορεί να σημαίνει «έκπτωση φόρου» που μπορεί να φτάνει και στο 8-10% επί του ποσού του εισοδήματος από ενοίκια που εισπράχθηκε μέσα στο 2020.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα «ευρήματα» των δηλώσεων COVID που υποβλήθηκαν (ή θα υποβληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα) για τον μήνα Μάρτιο. Αν αποδειχθεί ότι η προκαταβολή δεν έχει οδηγήσει σε αυξημένες «παρατυπίες» και καταστρατηγήσεις, τότε η διαδικασία της προκαταβολής θα επαναληφθεί και πάλι.

Στο πλήρες ξεκαθάρισμα του τοπίου βοηθάει πλέον και η λήψη των οριστικών αποφάσεων όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Η φετινή εκκαθάριση θα είναι αντίστοιχη με την περυσινή καθώς δε θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από Σεπτέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο του 2022.