Είστε βέβαιοι ότι δεν χρωστάτε στην εφορία;

Είστε βέβαιοι ότι δεν χρωστάτε στην εφορία;

Μπαίνετε με τους κωδικούς σας στο σύστημα Taxis και βλέπετε με υπερηφάνεια μέσω της «προσωποποιημένης ενημέρωσης» ότι οι οφειλές σας απέναντι στην εφορία είναι μηδενικές. Συγχαρητήρια. Ανήκετε στο 50% των φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν χρέη.

Είστε σίγουρος όμως ότι ισχύει αυτό; Κι όμως ακόμη και αν το Taxisnet σας εμφανίζει με μηδενικές οφειλές, είναι πολύ πιθανό να χρωστάτε και να μην το… ξέρετε. Πώς θα το διαπιστώσετε; Κάνοντας μιας προσπάθεια να εκδώσετε (ηλεκτρονικά) μια φορολογική ενημερότητα., Αν το σύστημα σας δώσει το δικαίωμα να την εκτυπώσετε κανονικά, μπορείτε να είστε ήσυχος. Αν πάλι το σύστημα σας μπλοκάρει, θα πρέπει να ξεκινήσετε την αναζήτηση και μάλιστα άμεσα.

Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις δήμων οι οποίοι ζητούν από το Taxis να «μπλοκάρει» την έκδοση φορολογικής ενημερότητας επειδή έχουν λαμβάνειν από τους φορολογούμενους. Παλαιές κλήσεις από παράνομο παρκάρισμα, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κλπ, είναι συνηθισμένες περιπτώσεις για τις οποίες μπλοκάρεται η φορολογική ενημερότητα των οφειλετών.

Αν μάλιστα ο δήμος δεν έχει τη σωστή διεύθυνση του οφειλέτη (πράγμα επίσης πολύ συνηθισμένο) τότε το όποιο ειδοποιητήριο έχει σταλεί μπορεί να μην έχει φτάσει ποτέ στον πραγματικό αποδέκτη.

Συνήθως, τέτοιου είδους προβλήματα ανακύπτουν την τελευταία στιγμή όταν χρειάζεστε τη φορολογική ενημερότητα για μια σοβαρή υπόθεση. Άρα, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως κάνετε το «πείραμα» της φορολογικής ενημερότητας. Ζητάτε την ηλεκτρονική της έκδοση και αν η διαδικασία προχωρήσει τότε όλα καλά.

Αν όχι, απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ για να διαπιστώσετε ποιος δημόσιος φορέας σας έχει μπλοκάρει. Δεν θα είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα χρέη προς την εφορία εμφανίζονται αυτόματα. Αξίζει να σπεύσετε καθώς αν το μπλοκάρισμα έχει γίνει από κάποιον δήμο, τότε μπορείτε να σπεύσετε στις υπηρεσίες του για να εκμεταλλευτείτε τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η ρύθμιση αυτή προσφέρει πλήρη διαγραφή προσαυξήσεων αν πληρώσετε εφάπαξ ή μερική διαγραφή αν επιλέξετε να εξοφλήσετε σε δόσεις (παρέχονται έως και 100 δόσεις).