ΔΝΤ: Ψαλίδι στην παγκόσμια ανάπτυξη - Προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης

ΔΝΤ: Ψαλίδι στην παγκόσμια ανάπτυξη - Προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς με νέα του έκθεση μειώνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στο 3,2%, από 3,6% . Όπως αναφέρεται στην έκθεση «World Economic Outlook», ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas επισημαίνει πως « οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τις εκτιμήσεις μας τον περασμένο Απρίλιο. Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά πως αυτή θα αγγίζει το 2,3% με επιβράδυνση όμως 1% το 2023. Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,3%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 4,4%. Αυτή η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται εκτός των διεθνών κινδύνων και στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα. Η οποία «ενισχύει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εμποδίζει τη λειτουργία της οικονομίας». 

Για την ευρωζώνη οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,6%, ενώ τον Απρίλιο η πρόβλεψη μιλούσε για ανάπτυξη 2,8%. Η επιβράδυνση το 2023 αναμένεται να αγγίξει το 1,2%, με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να είναι περισσότερο αισθητές στη Γηραιά Ήπειρο συγκριτικά με άλλες περιοχές του κόσμου.

Ειδικότερα, η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 1,2% φέτος, από προηγούμενη εκτίμηση γαι 2,1%, ενώ η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 6% φέτος και 3,5% το 2023. 

Με την αύξηση των τιμών να πυροδοτεί μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των χωρών.

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση μόνο θα το επιδεινώσει», αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας και καυσίμων θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο ευάλωτες ομάδες».