Δικαστική απόφαση-«μπλόκο» για μίσθωση Airbnb

Δικαστική απόφαση-«μπλόκο» για μίσθωση Airbnb

Επιπτώσεις στις μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb αναμένεται να προκαλέσει δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, το οποίο απαγορεύει τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αποδεχόμενο τις προσφυγές και τα αιτήματα για ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλλαν οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το δικαστήριο καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το εν λόγω ακίνητο μέσω Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Βάσει της εν λόγω απόφασης για το συγκεκριμένο Airbnb ακίνητο, σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί απειλείται με κράτηση ενός μηνός και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και διεκδικήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, HomeAway και Booking.

Μιλώντας στα «Νέα», η δικηγόρος που εκπροσώπησε τους ιδιοκτήτες που αντίκεινται στο Airbnb διαμέρισμα υποστήριξε, ότι πρόκειται για τεκμηριωμένη απόφαση, με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση και άλλων αντίστοιχων δικαστικών διενέξεων.

Στην απόφαση, σύμφωνα με τη δικηγόρο, δεν γίνεται αναφορά μόνο στην παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού της πολυκατοικίας, που απαγόρευε τη χρήση των οριζοντίων ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στις οχλήσεις που προκαλούνται από τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις στους λοιπούς ιδιοκτήτες.

Διαβάστε ακόμα: ΠΟΜΙΔΑ για Airbnb - Απαγόρευση επαγγελματικής χρήσης, όχι βραχυχρόνιας μίσθωσης