Χρ. Σταϊκούρας: «Δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας

Χρ. Σταϊκούρας: «Δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας

Το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που θα ανακουφίσει περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους παρουσίασε αναλυτικά το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, ο υπ. Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, ενώ ανέφερε πως τα μέτρα στήριξης για τη διετία 2020-2021 ανέρχονται σε 36,5 δισ. ευρώ, πακέτο στήριξης που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

«Πάνω από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, παραμένει αντιμέτωπη με τις πρωτοφανείς, πολλαπλές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Κρίση, της οποίας η ένταση και η διάρκεια, δυστυχώς, ξεπέρασε – διεθνώς – όλες τις αρχικές προβλέψεις, δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Η συντελούμενη πρόοδος στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, «χτίζει» σταδιακά «τείχος» ανοσίας στην κοινωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης, παρά τις νέες προκλήσεις που θέτουν οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού» δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως είναι σαφές ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος. 

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προτάσσοντας πάντα τη δημόσια Υγεία, στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία. Με έγκαιρα, συνεκτικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, απλώσαμε ευρύ «δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, με στόχο να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, το αποτύπωμα αυτού του εξωγενούς, συμμετρικού σοκ. "Δίχτυ" που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν ακριβώς χρόνο – στις 9 Μαρτίου του 2020 – και έκτοτε συνεχώς ενισχύεται, επεκτείνεται και εμπλουτίζεται, ανάλογα με τη δυναμική της πανδημίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία θα βγει όρθια και οι επιχειρήσεις θα ξαναβρούν τον βηματισμό τους μετά την παρούσα δοκιμασία. Στο πλαίσιο αυτό, λάβαμε μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 δισ. ευρώ για εφέτος, υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021. Αθροιστικά, στηρίξαμε, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μέτρα συνολικού ύψους 35,6 δισ. ευρώ αυτή τη διετία. Πρόκειται για ένα τεράστιο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας, πακέτο στήριξης, που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε. 

Τα μέτρα που από την αρχή της κρίσης, σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει τον στόχο τους, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καθώς, όπως είπε:

«1ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης.

Ύφεση που είναι μεν βαθιά, αλλά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, πιστοποιώντας την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε.

2ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν τη διόγκωση της ανεργίας.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, είναι οι μοναδικές χώρες που κατάφεραν, χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης από τα συναρμόδια Υπουργεία, να περιορίσουν τη διόγκωση της ανεργίας.

3ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν τα «λουκέτα».

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, «τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν ανακόψει, προς το παρόν, τα μαζικά λουκέτα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων».

4ον. Πέτυχαν, διότι με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, αυξάνουν την αποταμίευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ το 2020, με την εν λόγω αύξηση να μοιράζεται ισόποσα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συνεπώς, η πραγματική οικονομία έχει ενισχυθεί ουσιαστικά». 

Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος.