Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα

Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Την απόφαση για την επαναλειτουργία των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια θα ανοίξουν νωρίτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

«Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ».

Πάντως, «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς του lockdown φαίνεται πως βάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Αν και τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, θετικό ισοζύγιο όσον αφορά τις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απλών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό, ωστόσο, πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 2.186 κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην χώρα να ανέρχεται σε 109.655. Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 89 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 613 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε παράταση του  lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα ή αύριο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ «World Leaders» σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, οι δραστηριότητες όπως η νυχτερινή διασκέδαση θα λειτουργήσουν ξανά όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, ενώ επισήμανε πως άλλες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση στόχος είναι να επενεκκινήσουν σταδιακά με περιορισμούς.