Ανεβάζει ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης - Σε υψηλό 9 μηνών o PMI

Ανεβάζει ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης - Σε υψηλό 9 μηνών o PMI

Πορεία προς ισχυρή ανάκαμψη δείχνει να ακολουθεί η οικονομία οι οικονομία της ευρωζώνης, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI της Markit να δείχνουν αύξηση της οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο έναντι μικρής υποχώρησης που ανέμεναν αναλυτές. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών στις 53,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 53,2 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων σε έρευνα του Reuters για μείωση στις 52,8 μονάδες.

Στους επιμέρους κλάδους, ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, από τις 49,6 στις 50,3 μονάδες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο να μειωθεί στις 49,1 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ακόμα καλύτερες ήταν οι επιδόσεις στη μεταποίηση, με το δικό της δείκτη να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στις 63,3 μονάδες, από τις 62,5 του προηγούμενου μήνα.

Τα στοιχεία της Markti έδειξαν επίσης αισιόδοξες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, με τα εργοστάσιά της να συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ, αν και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε υποτονική λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με την έρευνα, δείχνοντας σημάδια σημαντικής ανθεκτικότητας.

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να βρίσκεται ενόψει εντυπωσιακής ανάκαμψης, ενώ λίγους μήνες πριν φαινόταν να μετατρέπεται σε αδύναμο κρίκο μεταξύ των αναπτυγμένων περιοχών, να καθυστερεί τους εμβολιασμούς, να επεκτείνει τα lockdown», επισήμανε ο οικονομολόγος της ING, Bert Colijn.