Άλλο ένα δυνατό τρίμηνο από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, η κερδοφορία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών

Άλλο ένα δυνατό τρίμηνο από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, η κερδοφορία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών

Οι τέσσερεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας τους επέτρεψε να αποδεσμεύσουν ρευστότητα που είχαν βάλει στην άκρη για προβλέψεις επισφαλειών που τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Τονωτική ένεση στην κερδοφορία τους έδωσε και η δραστηριότητα επενδυτικής τραπεζικής και το trading.

JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo και Bank of America ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη $28,7 δις, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε η αποδέσμευση συνολικής ρευστότητας $6 δις που οι τράπεζες είχαν βάλει στην άκρη για πιθανές επισφάλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας που τελικά όμως δεν εμφανίστηκαν χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τα μορατόρια πληρωμών που βοήθησαν στο να μη γυρίσουν πολλά δάνεια κόκκινα.

Η εικόνα της ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων, ωστόσο, ήταν μικτή. Μερικές από τις τράπεζες εμφάνισαν δυσκολία στο να αυξήσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Γενικότερα, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι η οικονομία παραμένει σε υγιή τροχιά ανάπτυξης παρά τους κινδύνους στον ορίζοντα που έχουν να κάνουν με το τελευταίο κύμα της πανδημίας και την έξαρση του πληθωρισμού.

«Οι προοπτικές της οικονομίας είναι πολλά υποσχόμενες. Η χρηματοοικονομική κατάσταση των καταναλωτών παραμένει δυνατή με το επίπεδο μόχλευσης να είναι το χαμηλότερο εδώ και 45 χρόνια και το βάρος χρέους κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο», σχολίασε ο επικεφαλής της τράπεζας Wells Fargo σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Όπως δήλωσε ο Charles Scharf, οι πελάτες της τράπεζας έχουν υψηλή αποταμίευση και η μέση κατάθεση παραμένει πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Στη JPMorgan οι δαπάνες μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 26%, στη Bank of America αυξήθηκαν κατά 21% και στη Citi κατά 24%.

Ωστόσο, με πολλούς καταναλωτές να αποπληρώνουν τα δανειακά τους υπόλοιπα, τα καθαρά έσοδα τόκων στις κάρτες υποχώρησαν 3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο όμως τα καθαρά έσοδα τόκων από κάρτες αυξήθηκαν 5%, ένδειξη οτι η τάση έχει αρχίσει να γυρίζει.

Η φρενίτιδα των deals στις κεφαλαιαγορές το τελευταίο εξάμηνο τόνωσαν την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών με τη χαλαρή νομισματική πολιτική να εκτοξεύει τους όγκους των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις και δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, παράγοντας τσουνάμι προμηθειών.

Τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές αντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων από το trading στις αγορές σταθερού εισοδήματος, αντίθετα από πέρυσι.

Η Μorgan Stanley τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις των αναλυτών, ανακοινώνοντας κέρδη $3,58 δις το τρίτο τρίμηνο, αύξηση 38% σε σχέση με το περυσινό τρίτο τρίμηνο. Ενα μεγάλο μέρος ήλθε από έσοδα ρεκόρ $1,27 δις από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορα deals.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Morgan Stanley James Gorman στο CNBC, «Η επενδυτική τράπεζα, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν πάρει φωτιά. Έχουμε παγκόσμια ανάπτυξη, τεράστια δημοσιονομική στήριξη, χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και πολλοί θέλουν deals».

Αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις στα αποτελέσματα της JPMorgan ήταν η επίδοση της στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής όπου οι προμήθειες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τη σωρεία συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές και αναδοχές. Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα $12,4 δις.

Στη Bank of America τα έσοδα από χρηματιστηριακές εργασίες αυξήθηκαν 33% σε ετήσια βάση ενώ στη Citigroup τα αντίστοιχα έσοδα αυξήθηκαν κατά 40%. Η Goldman Sachs θα κλείσει τον κύκλο των αποτελεσμάτων την Παρασκευή.