Αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley

Αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley

Αισιόδοξη για την πορεία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και θετική ως προς την τοποθέτηση στις μετοχές του κλάδου δηλώνει η Morgan Stanley, σε σημερινή (21/9) 84σέλιδη έκθεσή της για τον κλάδο με τίτλο "Balance Sheet Cleanup - Underappreciated".

H Morgan Stanley ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών διατυπώνοντας σύσταση overweight για τις Εθνική και Alpha Bank και equal-weight για Eurobank και Πειραιώς. Όπως επισημαίνει το προφίλ κινδύνου-απόδοσης των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικό με τις τιμές των μετοχών τους να έχουν υποχωρήσει κατά 57-69% από τις αρχές του έτους.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου σημειώνουν πως η πρόοδος στις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) δείχνει τη δύναμη του μετασχηματισμού που προσφέρει για την εκκαθάριση του ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμά πως οι κίνδυνοι των νέων μεταρρυθμίσεων είναι πιθανώς διαχειρίσιμοι.

Η Morgan Stanley θεωρεί ελκυστικές τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ παρουσιάζει τρία σενάρια για τις τιμές στόχους των μετοχών του κλάδου. Πιο αναλυτικά, στο βασικό σενάριο δίνει 0,90 ευρώ για την Alpha Bank, 0,50 ευρώ για τη Eurobank, 1,70 ευρώ για την Εθνική και 1,35 ευρώ για την Πειραιώς.

Στο δυσμενές σενάριο δίνει 0,35 ευρώ για την Alpha Bank, 0,30 ευρώ για τη Eurobank, 0,80 ευρώ για την Εθνική και 0,30 ευρώ για την Πειραιώς.

Στο θετικό σενάριο, ο οίκος δίνει στόχο τα 1,30 ευρώ για την Alpha Bank, 0,70 ευρώ για τη Eurobank, 2,50 ευρώ για την Εθνική και 2,20 ευρώ για την Πειραιώς.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης, περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

Από εκεί και πέρα, οι αναλυτές τονίζουν πως οι ανησυχίες της αγοράς είναι κατανοητές, καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει σε ύφεση 10,8% το 2020 (με ανάκαμψη 5,3% το 2021) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, κάτι που θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Με τις ελληνικές τράπεζες ακόμα να παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες NPE στην Ευρώπη, η Morgan Stanley εστιάζει στις ευκαιρίες εκκαθάρισης ισολογισμού και εξετάζει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPEs.

Θεωρεί ότι η επίτευξη των επιπέδων NPE πέριξ του 5% των δανείων είναι δυνατή αν και αυτό αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια και με σημαντικό κόστος.

Το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής (HAPS) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπου του μισού του τρέχοντος αποθέματος NPE, κατά την άποψη της Morgan Stanley.

Έτσι, ο περαιτέρω καθαρισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα σημαντικό αριθμό μοντέλων, όπως μέσω τιτλοποίησης και πωλήσεων NPE. Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της τιτλοποίησης NPE και τον τρόπο που το HAPS μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες.

Η αγορά φαίνεται να δίνει πίστωση για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στην Eurobank (η οποία διαπραγματεύεται στο 0,3x σε όρους P/B με βάση τις εκτιμήσεις του 2020) αλλά πολύ λιγότερο στην Εθνική (0,2x), η οποία πιστεύεται ότι θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία NPE στο 16% έως το 2021 από 30% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις Alpha Bank και Πειραιώς, έχουν τις υψηλότερες αναλογίες NPE (44% και 48%, αντίστοιχα) και διαπραγματεύονται στο 0,1x σε όρους P/B, αλλά ο αμερικανικός οίκος πιστεύει ότι η Alpha Bank έχει πολύ ισχυρότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι για να επιτρέψει την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Δείτε όλη την έκθεση: