Ανησυχία Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα

Ανησυχία Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα

Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα «ανησυχεί» η Κομισιόν, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs για την έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευτεί αρχές Ιουνίου και θα αξιολογεί τα σχέδια των νότιων χωρών της Ευρωζώνης.

Ειδικά για την Ελλάδα, η «κίτρινη κάρτα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να έρθει λόγω των προεκλογικών παροχών που δίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την GS, η Κομισιόν θα κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξαιτίας όχι μόνο των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν αλλά και λόγω των παροχών στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των δημόσιων δαπανών και των θέσεων εργασίας του Δημοσίου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική χαλάρωση στην Ελλάδα, η Κομισιόν στην έκθεσή της αναμένεται καταγράψει τα εξής:

- Η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του 3,5% για τον πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και το 2020

- Οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ

- Το «μαξιλάρι» θα καλύψει χρηματοδοτικά τη χώρα έως τα μέσα του 2021

Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει πως στο ενδεχόμενο μιας πιο ασθενούς ανάπτυξης οι δημοσιονομικές προοπτικές σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο μπορεί να επιδεινωθούν και η επενδυτική εμπιστοσύνη αναμένεται να πληγεί σημαντικά, και μάλιστα πιο έντονα στην Ελλάδα.