ΥΠΕΞ: Οι εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια παραβιάζουν κατάφορα τις αποφάσεις του ΟΗΕ

ΥΠΕΞ: Οι εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια παραβιάζουν κατάφορα τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει τις σημερινές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλεί δε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του θεσμικού οργάνου του ΟΗΕ, καθώς και της ΕΕ. Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο. Διπλωματικός μαραθώνιος από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η εν λόγω προαναγγελία «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου. Για την νέα πρόκληση της Άγκυρας θα ενημερωθούν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και οι πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα μετά τις σημερινές εξαγγελίες του Ερσίν Τατάρ και του Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κύπρου συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για αύριο στις 11 το πρωί, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένες οδηγίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις ενώ έχει  αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ερντογάν: Πώς θα ανοίξουν τα Βαρώσια

Από τα κατεχόμενα όπου βρίσκεται για την επέτειο της εισβολής, ο Τ. Ερντογάν, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η ανακοίνωση για άνοιγμα της Αμμοχώστου αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Αναφερόμενος στους Ελληνοκύπριους, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974». Οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να ξοδέψουμε στην Κύπρο»,  προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές προθέσεις για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, είναι ακόμα στο τραπέζι». 

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά


Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που καλεί την Τουρκία  να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

«Αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: 

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», επισημαίνεται.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια - Χριστοδουλίδη

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ν. Δένδιας, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε στον Ν. Χριστοδουλίδη την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση. 

Το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις σημερινές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλεί δε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του θεσμικού οργάνου του ΟΗΕ, καθώς και της ΕΕ. Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο.

Δένδιας: Ενημέρωσε την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τα Βαρώσια

Για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ν. Δένδιας συνομίλησε με την Β. Νούλαντ και για τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και για θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και Κίνα.   

Διαβάστε ακόμα:

Πελώνη: Απορριπτέα η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

Αναστασιάδης: Με το διεθνές δίκαιο θα αποτρέψουμε τις τουρκικές επιδιώξεις