Τουρκική προπαγάνδα για κυπριακή ΑΟΖ με δηλώσεις Κοτζιά - Κατρούγκαλου

Τουρκική προπαγάνδα για κυπριακή ΑΟΖ με δηλώσεις Κοτζιά - Κατρούγκαλου

Τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Κοτζιά για το αν η Τουρκία έχει -και ποια- δικαιώματα στη θαλάσσια ζώνη χρησιμοποιούν οι Τούρκοι ως επιχειρήματα για να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την αποκάλυψη πως η Άγκυρα παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες το μανιφέστο των διεκδικήσεών της στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με τους αντίστοιχους χάρτες, επιχειρώντας να τις νομιμοποιήσει μέσω ισχυρισμών που παρακάμπτουν το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο δεν αποδέχεται), το τουρκικό κανάλι TRT εμφανίζει και Έλληνες υπουργούς να υποστηρίζουν τις θέσεις αυτές. 

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» κάνει μια αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, προπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις, χρησιμοποιώντας όχι μόνο δηλώσεις των Ερντογάν και Τσαβούσογλου, αλλά και των Κατρούγκαλου και Κοτζιά, νύν και πρώην υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας. 

Το ΤRT επισημαίνει πως άτομα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η δήλωση του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτήν την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;», την οποία είχε κάνει στις 20 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, ενώ και την επομένη μετά την συνάντηση την είχε επαναλάβει με περίπου ίδια λόγια.

Το κανάλι TRT παρουσιάζει και δήλωση του Νίκου Κοτζιά κατά το πρόσφατο Συμπόσιο των Δελφών, όπου είχε αναφέρει: «Στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία. Δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες».

Η Άγκυρα χρειάστηκε λιγότερο από δύο μήνες για να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών και να τις εντάξει στον «φάκελο» των επιχειρημάτων της.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του TRT: