Τουρκία: «Η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες και απωθεί μετανάστες»

Τουρκία: «Η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες και απωθεί μετανάστες»

Θέμα και γκιουλενιστών φυγάδων στην Ελλάδα θέτει τώρα η Τουρκία στο τραπέζι των συζητήσεων για το μεταναστευτικό, επικρίνοντας την Ελλάδα ότι προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» ενώ συγχρόνως «απωθεί βιαίως μετανάστες και πρόσφυγες» πίσω στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σόιλου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, υποστήριξε ότι 8.000 μέλη της οργάνωσης FETO (υποστηρικτές του Γκιουλέν) πέρασαν στην Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς η χώρα μας «αρνείται τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης» και υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει ανακόψει σχεδόν 254.000 μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Και μάλιστα ο Τούρκος υπουργός, επαναφέροντας τους γνωστούς συκοφαντικούς για την χώρα μας ισχυρισμούς περί βίαιων απωθήσεων παράνομων μεταναστών, επεσήμανε ότι μεταξύ αυτών δεν υπάρχει κανένα μέλος της FETO που να έχει υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Τουρκία. Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν την ευκαιρία σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Sabah, να θυμίσουν την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών τους οποίους -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να θέσει και το ζήτημα αυτό στο παζάρι που κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Ο Σ. Σόιλου δήλωσε ότι οι εκδόσεις προς την Τουρκία από την Ευρώπη αφορούν κατά 85% το οργανωμένο έγκλημα και υποθέσεις ναρκωτικών, και μόλις το 3% αφορούν την τρομοκρατία (όπως την εννοεί η Τουρκία).

Το ζήτημα που αναμένεται να εγείρει η Τουρκία είναι η αναγνώριση από την Interpol των οπαδών του Γκιουλέν και μελών της FETO ως τρομοκρατών ώστε να εφαρμόζονται και στην Ευρώπη τα εντάλματα σύλληψης και έκδοσης που εκδίδουν οι τουρκικές Αρχές.

Η Sabah βρίσκει την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι αποτελεί «καταφύγιο για τρομοκράτες». Αναφέρεται στην υπόθεση των δυο Τούρκων φυγάδων Halit Cetin και Fatih Ar?k, (που σύμφωνα με την Τουρκία είχαν ενεργή ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος και αφού παρήλθε το 18μηνο κράτησης τους, οδηγήθηκαν σε μυστικό κατάλυμα, ενώ εκκρεμούσε αίτημα έκδοσης τους στην Τουρκία) αλλά και στην αθώωση των μελών του ακροαριστερού DHKP-C που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ν.Μ.