Τα αόρατα «μάτια και αυτιά» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Τα αόρατα «μάτια και αυτιά» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Σε σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ατλαντικής Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της εναέριας επιτήρησης και παρακολούθησης, οδηγεί η υλοποίηση του σχεδίου για την δημιουργία Νατοϊκής Δύναμης με βάση την Ιταλία, Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου RQ-4D.

Αν και η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, από το ΝΑΤΟ προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης των δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη. Και ίσως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να διερευνηθεί εάν οι δυνατότητες της AGS μπορούν να αξιοποιηθούν και στην επιτήρηση και παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Τα πρώτα αεροσκάφη της Συμμαχίας επίγειων επιτηρήσεως (Alliance Ground Surveillance-AGS) του ΝΑΤΟ προσγειώθηκαν στην Σιγκονέλλα της Ιταλίας την Πέμπτη (21 Νοεμβρίου 2019) με τον ΓΓ της Συμμαχίας να καλωσορίζει « την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους της Συμμαχίας επίγειων επιτηρήσεως στην Σιγκονέλλα. Αυτό καταδεικνύει ότι οι Σύμμαχοι του NATO δεσμεύονται να εκσυγχρονίσουν τη Συμμαχία και να επενδύσουν για να προσφέρουν βασικές δυνατότητες αιχμής προς όφελος της κοινής μας ασφάλειας ", επεσημανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε την Τετάρτη (20 Νοεμβρίου 2019) από την αεροπορική βάση Palmdale στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ σε 10.00 τοπική ώρα και προσγειώθηκε 22 ώρες αργότερα στο νέο του σπίτι στην κύρια επιχειρησιακή βάση της AGS, σύμφωνα με το σχέδιασμό. Το αεροσκάφος παρελήφθη από τον γενικό διευθυντή , στρατηγό Βόλκερ Σάμνς και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού διαχείρισης επίγειας επιτήρησης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ (NAGSMA). Ο Στρατηγός Φίλιπ Στιούαρτ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες. Η πρώτη πτήση της AGS από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ιταλία σηματοδοτεί την εφαρμογή ενός βασικού πολυεθνικού σχεδίου για την προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Η AGS αναπτύσσεται με σημαντικές συνεισφορές από 15 συμμάχους-Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτηρούμενη επίγεια επιτήρηση θα είναι συλλογικής «ιδιοκτησίας», θα λειτουργεί από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και θα αποτελεί ζωτική δυνατότητα για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Όλοι οι Σύμμαχοι θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που αποκτήθηκαν από την AGS και θα επωφεληθούν από τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης που θα αναλάβει η AGS. Με τα στοιχεία εδάφους της, η AGS είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την τήρηση των απαιτήσεων επιτήρησης που προσδιορίζονται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και το SACEUR. 

Τα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ RQ-4D βασίζονται στα αμερικανικά Block 40 Global Hawk. Έχουν προσαρμοστεί αποκλειστικά στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ώστε να προσφέρουν κορυφαίες δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στο ΝΑΤΟ, προς όφελος όλων των συμμάχων.
 

Το πρόγραμμα AGS του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πέντε τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ RQ-4D. Και τα πέντε αεροσκάφη εκτελούν προς το παρόν διαφορετικού επιπέδου δοκιμαστικές πτήσεις.

Μόλις το κάθε αεροσκάφος φθάσει στην κύρια λειτουργική βάση στη Σιγκονέλλα, θα ξεκινήσει μια φάση επαλήθευσης και ολόκληρο το σύστημα της AGS θα παραδοθεί στη δύναμη του ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και η επαλήθευση των επιδόσεων. Το σύστημα θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός του 2020.

Ν.Μ.