Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο του μνημονίου κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καλέσει τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα να γνωστοποιήσει το περιεχόμενό της συμφωνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί.

Η συνάντηση του δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα πλοία της από κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα «γονατίσει» στις απειλές που δέχεται και πως θα προχωρήσει στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικής αποστολής που βρισκόταν στα Ύψαλα της Τουρκίας για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, η οποία και αποχώρησε από την εκδήλωση.

Αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η παρανομία δεν παράγει δίκαιο».

Κατευθυνόμενος στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.